Weather - Καιρός

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Aπό το αθώο ΠΡΟΠΟ στο...διαβολικό ΣΤΟΙΧΗΜΑ!

Φαντάζεστε ότι τώρα, που και οι τελευταίοι αθώοι μαθαίνουν πόσο εύκολα «στήνονται» αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα σταματήσουν να παίζουν «Στοίχημα»; Ισα ίσα! Τώρα είναι που θα φουντώσει το ενδιαφέρον. Οπως τότε, με το χρηματιστήριο, είχε την τιμητική του ο κουνιάδος του οδηγού του προέδρου της εισηγμένης, τώρα οι πληροφορίες θα ξεκινούν από τον μπατζανάκη του κουνιάδου του φροντιστή που πλένει τις φανέλες. Αν η ΕΥΠ είχε υποκλέψει όλες τις συνομιλίες, όπου δύο άνθρωποι μιλούν για το «σίγουρο οβεράκι», οι μισοί Ελληνες θα περνούσαν το κατώφλι του ανακριτή. Εδώ μιλάμε για επιδημία. Το «Στοίχημα» είναι δύο αρρώστιες μαζί. Και τζόγος και ίντριγκα.
Μαζί με λίγο ποδόσφαιρο, αλλά ποιος νοιάζεται γι΄ αυτό;

Ποδοσφαιρικός τζόγος υπήρχε ανέκαθεν. Ιντριγκα, επίσης. Αλλά μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο ποδοσφαιρικός τζόγος ήταν το ΠΡΟΠΟ. Το ΠΡΟΠΟ, μπροστά στο «Στοίχημα», είναι παιδική χαρά. Δε φτάνει να «στήσεις» ένα παιχνίδι, πρέπει να «στήσεις» δεκατρία. Δεκατρία παιχνίδια δε «στήνονται», ο κόσμος να χαλάσει.
Αντίθετα, στο «Στοίχημα» δε χρειάζεται ούτε καν μισό παιχνίδι.
Ποντάρεις αν οι καθυστερήσεις θα είναι τρία ή τέσσερα λεπτά, ποιος θα κερδίσει πρώτος κόρνερ, σε ποιον θα δοθεί το πρώτο πέναλτι και σ΄ ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες που κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί τους.
Και η ίντριγκα, επίσης, υπήρχε, αλλά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μιλούσαν για τον ΠΑΟΚ και τους αντιπάλους του, όχι για την Ηλιούπολη και τον Αγροτικό Αστέρα. Και μιλούσαν με τους όρους με τους οποίους μιλά ένας συνηθισμένος φίλαθλος, πώς θα κερδίσει η ομάδα τους και πώς θα χάσει ο αντίπαλός της. Οχι τι έχει «στηθεί» στην Καισαριανή και στα Καμμένα Βούρλα.
Εκείνο, όμως, που άλλαξε πολλά, ήταν η μετατροπή των σωματείων σε ΠΑΕ.
Δεν πρόκειται για συζήτηση θεωρητικού ενδιαφέροντος ούτε η εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί νομοτέλεια. Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, συνώνυμες του κορυφαίου επαγγελματικού αθλητισμού, λειτουργούν ως σωματεία και οι διοικήσεις τους εκλέγονται με ψηφοφορία μεταξύ των περίπου εκατό χιλιάδων μελών τους.
Οσο οι ελληνικές ομάδες ήταν σωματεία, οι πρόεδροι ελέγχονταν από τα μέλη. Κάθε ένα χρόνο έδιναν λόγο στην τακτική συνέλευση, κάθε δεύτερο χρόνο υπήρχαν εκλογές. Σήμερα, όποιος θέλει μπορεί ν΄ αγοράσει μια ομάδα και να χειραγωγεί αγώνες του «Στοιχήματος». Και αυτό, σε ένα περιβάλλον διαφθοράς, πάντοτε θα συμβαίνει, έστω κι αν ο «κοριός» της ΕΥΠ δουλεύει υπερωρίες....