Weather - Καιρός

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σε έξαρση η νέα γρίπη στη Μεσσηνία!

«Φουντώνει» η νέα γρίπη
30 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ - ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΟΣ 17χρονου Ρομά

Στο ξεκίνημά του βρίσκεται το κύμα έξαρσης της νέας γρίπης, με το ρυθμό εμφάνισης κρουσμάτων να θεωρείται ήπιος και τους επιστήμονες να αναμένουν κορύφωση του φαινομένου το Μάρτιο.

Οι λοιµωξιολόγοι χαρακτηρίζουν αναµενόµενη την ένταση του κύματος της εποχικής γρίπης και εφιστούν την προσοχή των πολιτών, καθώς το στέλεχος Η1Ν1 παραµένει το επικρατέστερο φέτος.
«Εξαιρετικά ήπια» είναι η πορεία της νέας γρίπης τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, πριν μια εβδομάδα, μια ημέρα μετά τον πρώτο θάνατο πανελλαδικά, με θύμα μια 53χρονη χωρίς υποκείμενο νόσημα. Τουλάχιστον άλλα 25 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας με συμπτώματα νέας γρίπης, ανάμεσά τους νέοι και υγείες αλλά ορισμένοι με βαριά συμπτωματολογία, ενώ εκτιμάται ότι πολύ περισσότερα είναι τα ύποπτα κρούσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες έγιναν τουλάχιστον 30 εισαγωγές στην Παθολογική μονάδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ, ΕΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΙ ΕΧΕΙ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ...
Επίσης σε ένα θέμα ακόμα πιο σοβαρό, χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ένα παιδί 17 ετών έχασε χτες τη ζωή του και οι έρευνες για τα αίτια ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ...
Όσοι εμβολιάζονται για την κοινή γρίπη ανταποκρίνονται τελικά καλύτερα σε περίπτωση που νοσήσουν από τον ιό της νέας γρίπης. Δυστυχώς, όμως, τα ποσοστά εμβολιασμού διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και μεταξύ των εργαζομένων στα νοσοκομεία... 
Καθησυχάζει το υπουργείο Υγείας
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η έξαρση της νέας γρίπης βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ ο ιός Η1Ν1 που την προκαλεί αντιμετωπίζεται φέτος όπως η εποχική γρίπη.
Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αντώνης Δημόπουλος, οι πολίτες είναι πιο συγκρατημένοι φέτος, όσον αφορά τον εμβολιασμό και την ανησυχία, και «δεν έχουν λόγο να ανησυχούν». Σύμφωνα με το υπουργείο, παρατηρείται επάρκεια εμβολίων κατά της νέας γρίπης και οι εμβολιασμοί είναι περιορισμένοι. Οσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ανήκουν κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, ενώ όσοι ανήκουν στον υγιή πληθυσμό δε δείχνουν ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό.
Υπάρχει χρόνος για εμβολιασμό
Με αφορµή την έξαρση της εποχικής γρίπης, οι επιστήμονες υπογραµµίζουν ότι υπάρχει χρόνος για τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς οµάδες να εμβολιαστούν µε το εποχικό εµβόλιο, που παρέχει προστασία και από τον ιό Η1Ν1. Παράλληλα, εκτιμούν ότι με δεδομένο τον αριθμό των κρουσμάτων που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής -περίπου 130 - βρισκόμαστε στην περίοδο έναρξης του φαινομένου, που αναμένεται θα διαρκέσει δυο ακόμη μήνες, ενώ υπενθυμίζουν ότι ισχυρή ασπίδα προστασίας συνιστά η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Απόλυση Νο 20 προπονητή Σούπερ Λίγκ!

Ουζουνίδης ο 20ός!

Η αναμέτρηση με την Κέρκυρα ήταν το τελευταίο παιχνίδι που κάθισε στον πάγκο του γηραιού ο Μαρίνος Ουζουνίδης, αφού την Δευτέρα υπέβαλε την παραίτηση του.

Ο Θρακιώτης τεχνικός αποφάσισε να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή λόγω των τελευταίων αρνητικών αποτελεσμάτων που έχουν φέρει την ομάδα πολύ κοντά στην επικίνδυνη ζώνη.
Ο Ουζουνίδης υπέβαλε στην διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής την παραίτηση του, η οποία την έκανε αποδεκτή και πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση τεχνικού.
Φαβορί ο Γιώργος Παράσχος...






"Φιλική και ...ανώδυνη (;) ήττα η Καλαμάτα στη Μεσσήνη

Μεγάλος νικητής ο Πάμισος!
Σε ένα γήπεδο-βάλτο η ομάδα του Παμίσου επικράτησε με 1-0 της Καλαμάτας στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής, με σκόρερ τον Αντωνίου στο 64', παρουσία περίπου 800 θεατών και σε ένα γήπεδο εντελώς ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ποδόσφαιρο....
 Η Καλαμάτα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, με διαφορά ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και δεν είναι κακό "να βοηθάει και να βοηθιέται" από τα Μεσσηνιακά σωματεία της κατηγορίας, μιας και την ΑΝΟΔΟ την έχει εξασφαλισμένη... 
Στις 6/2 η Καλαμάτα θα υποδεχτεί το Ζαβλάνι, την ώρα που ο Αστέρας Αμαλιάδας θα πάρει το τρίποντο λόγω της...απόσυρσης των Κροκεών. Σήμερα η ομάδα από την Ηλεία "στραβοπάτησε" ξανά, αφού παραχώρησε λευκή ισοπαλία στην έδρα της Κυπαρισσίας, κάνοντας πιο ... ανώδυνη την δεύτερη φετινή ήττα της Καλαμάτας!    

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ανταποκρίθηκε ο Κωνσταντινέας στο ντέρμπι

Άξιζε μόνο η ...ατμόσφαιρα!

Άρης-ΠΑΟΚ 0-0

Κίτρινες: Μίσελ, Χαλκιάς, Τσιρίλο, Τσουκαλάς
Κόκκινες:----
Δοκάρια:----
Διαιτητής: Πέτρος Κωνσταντινέας (Μεσσηνίας)
Βοηθοί: Μπαλτάς-Αλεξέας (Μεσσηνίας)
Άρης (Μιχαλήστος): Σηφάκης, Βανγκέλι, Λαζαρίδης, Ρονάλντο, Μίσελ, Τόχα, Φατί, Πορτίγια (79' Μενδρινός), Χαβίτο, Κόκε, Σέζαρεκ (62' Kαστίγιο)
ΠΑΟΚ (Χάβος): Χαλκιάς, Λίνο, Σνάουτσνερ, Κοντρέρας, Τσιρίλο, Τσουκαλάς, Γκαρσία, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (84' Αθανασιάδης), Ίβιτς (68' Κουτσιανικούλης), Μουσλίμοβιτς (77' Αθανασιάδης)
Σε ένα χαμηλού επιπέδου ντέρμπι, Άρης και ΠΑΟΚ έμειναν στο 0-0 στο "Κλεάνθης Βικελίδης", σε ένα παιχνίδι... κακοποίησης του ποδοσφαίρου. Καλύτερος ο Άρης σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, είχε με το μέρος του τις περισσότερες από τις λιγοστές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, αλλά το γνωστό επιθετικό πρόβλημα των "κιτρινόμαυρων" έφερε το τελικό 0-0.
Αυτό που περιμέναμε αυτό είδαμε στο ξεκίνημα του ντέρμπι -και αναφερόμαστε ακόμα και στα χιλιάδες χαρτάκια που πέταξαν οι οπαδοί του Άρη και πήγαν πίσω την έναρξη του αγώνα κατά σχεδόν 10 λεπτά. Και καλά έκανε ο σχολαστικός Μεσσήνιος ρέφερι και καθυστέρησε... Γενικά ο Πέτρος Κωνσταντινέας τα πήγε πολύ καλά, έτρεξε, δεν του έφυγε καμία φάση (άντε μια κίτρινη στον Κοντρέρας...), ΑΝ ΚΑΙ το ματς ήταν "χαμηλών απαιτήσεων".
ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΑΤΣ.... (ΚΥΠΕΛΛΟ+ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ)!
Ο Άρης είχε μια σχετική πρωτοβουλία, με τον ΠΑΟΚ να προσπαθεί να κλείνει τους διαδρόμους προς την εστία του Χαλκιά, σε ένα παιχνίδι που ήταν καθαρό... ντέρμπι και με τον ΠΑΟΚ σαφώς συντηρητικό στο παιχνίδι του.
Και ως γνωστόν, στα ντέρμπι οι καλές φάσεις δεν βγάζουν.... πλειοψηφία. Η πρώτη πάντως που είδαμε ήταν στο 13ο λεπτό, με το εξαιρετικό σουτ του Φατί που πέρασε ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Χαλκιά, ενώ στο 19' ο Τόχα δεν έκανε καλό κοντρόλ στη μικρή περιοχή και ο Χαλκιάς πρόλαβε να αποκρούσει.
Αντιθέτως, όχι μόνο πλειοψηφία, αλλά κυβέρνηση αλά... Σοβιετική Ένωση έκαναν τα λάθη. Που ήταν απλώς... αμέτρητα και φυσικά έπαιζαν το ρόλο τους στο να βλέπουμε ένα παιχνίδι που για να το χαρακτηρίσεις μέτριο έπρεπε να έχεις πάρα, μα πάρα, πολύ καλή διάθεση.
Στο 31' ο Βιεϊρίνια έκανε το πρώτο σουτ για τον ΠΑΟΚ, χωρίς καμία τύχη, ενώ στο 34' ο Άρης έφτασε κοντά στο γκολ:

Ο Μίσελ έβγαλε ωραία σέντρα στον Χαβίτο που θα μπορούσε να τελειώσει τη φάση, αυτός όμως προτίμησε να πασάρει με το κεφάλι στον Κόκε που βρισκόταν στο ύψος του πέναλτι και το σουτ που έκανε ο Κόκε κοντραρίστηκε από τον Τσιρίλο, στην τρίτη ουσιαστικά καλή φάση του αγώνα που κι αυτή ήταν για λογαριασμό του Άρη. Τι άλλο είχε το πρώτο ημίχρονο; Μόνο μια εκτέλεση φάουλ του Γκαρσία, από μακριά, που ανάγκασε τον Σηφάκη να στείλει την μπάλα κόρνερ, περισσότερο για να μη γίνει κανένα... λάθος.
Δεν περιμεναμε... τρελό θέαμα στην επανάληψη. Περισσότερο μια φάση που θα άλλαζε τα δεδομένα και θα έδινε μεγαλύτερο σασπένς στη συνέχεια. Πήγε να την... κάνει ο Άρης με το σουτ του Χαβίτο στο 49' αλλά η μπάλα κόντραρε στον Τσιρίλο και ο Ισπανός δεν σκόραρε στην τελευταία του εμφάνιση με τη φανέλα του Άρη.


Ο Άρης πάντως συνέχιζε να έχει τον πρώτο λόγο. Στο 53' το σουτ του Φατί πέρασε άουτ, καλύτερο ήταν το σουτ του Βαγγέλη στο 57', είχε και αυτό όμως την ίδια τύχη και η προσπάθεια του Άρη (που διαθέτει τη χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα ας μην ξεχνάμε) για το γκολ συνεχιζόταν. Στο 62' ο Νέρι Καστίγιο έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Άρη το ματς όμως είχε μπει σε έναν ρυθμό που δεν άλλαζε με καμία... αλλαγή.
Που ήταν όποιος το βάλει κερδίζει, αλλιώς... 0-0". Και όπως πήγαινε αυτό το κακό παιχνίδι, το ένα γκολ φαινόταν σαν μικρό... θαύμα. Ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ κρατούσε με άνεση το 0-0, γιατί έτσι όπως έπαιζε ο "δικέφαλος" αυτός ήταν ο στόχος του και η επιδίωξή του.
Και αφού 0-0... ήθελε, 0-0 πήρε.
Αφού και η βολίδα του Καστίγιο στο 90ό λεπτό πέρασε... ξυστά από το δοκάρι, η "λευκή" ισοπαλία ήταν το τελικό αποτέλεσμα στο "Κλεάνθης Βικελίδης", σε ένα... άθλιο ντέρμπι με απαράδεκτο θέαμα και με τον Άρη καλύτερο, αλλά τι να το κάνεις αν δεν μπορείς να στείλεις την μπάλα στα δίχτυα...

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Καθάρισε στα Πηγάδια με γκολάρα του Λυμπερόπουλου!

Με καλή ψυχολογία και την απαιτούμενη ηρεμία πάει στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό η ΑΕΚ, που νίκησε σχετικά εύκολα με 2-0 την Ξάνθη στα Πηγάδια, ξεπερνώντας την ήττα από τον Βόλο στο ΟΑΚΑ. Παρά τις πολλές και σημαντικές της απουσίες, η ομάδα του Χιμένεθ έπαιξε έξυπνα, ήταν αποτελεσματική και με τέρματα των Λεονάρντο, Λυμπερόπουλου (φωτό) στο α' ημίχρονο καθάρισε από νωρίς το τρίποντο, πιάνοντας τον ΠΑΟΚ στην τρίτη θέση. Η Ξάνθη από την άλλη δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες της και ηττήθηκε για τρίτη διαδοχική αγωνιστική.
Θετικό το ντεμπούτο του Μίτσελ, που παρότι δεν είχε δυνάμεις, έδειξε την ποιότητά του.
"Τσαφ" ο Βάλλας, γκολ ο Λεονάρντο
Ιδιαίτερα αποτελεσματική παρουσιάστηκε η ΑΕΚ στα Πηγάδια, που χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης κατάφερε από το μισάωρο να βάλει ισχυρές βάσεις για το τρίποντο. Το ματς ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Χιμένεθ, αφού μόλις στο 3' ο Λεονάρντο, που ίσως έπαιξε για τελευταία φορά με την κιτρινόμαυρη φανέλα, εκμεταλλεύτηκε λάθος του Βάλλα και με σουτ-βολέ άνοιξε το σκορ. Οι γηπεδούχοι δεν φάνηκε να επηρεάζονται από το γρήγορο γκολ και αφού ανέλαβαν την πρωτοβουλία έψαξαν τα κενά στην αντίπαλη άμυνα.
Απόλυτη ευστοχία και 2-0 με Λύμπε
Αυτά εμφανίστηκαν στις πτέρυγες, εκεί που οι Νταντόμο και Αργυρίου είχαν αρκετά προβλήματα με τους γρήγορους Λέιτε, Κατόνγκο και Πόι. Παρά τα 11 κόρνερ των ακριτών, ο Αραμπατζής δεν είχε μεγάλη πίεση και η ΑΕΚ ευτύχησε να προηγηθεί στην δεύτερη ουσιαστικά καλή της ευκαιρία, όταν ο Λυμπερόπουλος μετά από κόρνερ νίκησε για δεύτερη φορά τον Γκσμπούρνινγκ. Με την άνεση του 2-0, η Ενωση διαχειριζόταν σωστά το ματς, έχοντας στην 11άδα και τον Μίτσελ, που ξεκίνησε αρκετά δυναμικά, δείχοντας τα ποιοτικά του στοιχεία, αλλά στη συνέχεια να μην βγάζει την ίδια ενέργεια.
Αστοχοι οι ακρίτες
Στην επανάληψη η Ξάνθη μπήκε με σαφώς πιο επιθετικές διαθέσεις. Οι ακρίτες μετέφεραν το παιχνίδι προς την περιοχή της Ενωσης, που είχε οπισθοχωρήσει, και στο πρώτο τέταρτο δημιούργησαν τρεις καλές ευκαιρίες με τους Πόι (55' και 60') και Καζάκη (60'), αλλά να μην καταφέρνουν να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Οι φιλοξενούμενοι μάλιστα απάντησαν και άγγιξαν το 3-0, αλλά ο Γκσμπούρνινγκ απόκρουσε σωτήρια το πλασέ του Λεονάρντο.
Ανορθόδοξα η Ξάνθη, χωρίς άγχος η ΑΕΚ
Ο Παπαδόπουλος έριξε όποιο επιθετικό όπλο είχε και η Ξάνθη ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά για να εντείνει την πίεσή της. Παρ' όλα αυτά δεν έβρισκε λύση και η ΑΕΚ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους στην άμυνά της με τον Εντερ να σπαταλάει αρκετά καλή στιγμή για να διευρύνει το σκορ. Στα τελευταία λεπτά οι ακρίτες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αραμπατζή, αλλά οι παίκτες του Χιμένεθ αντιμετώπιζαν εύκολο τον ανορθόδοξο τρόπο ανάπτυξής τους, κατακτώντας τελικά σχετικά εύκολα τη νίκη.

*** Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική εκτός έδρας της ΑΕΚ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

*** Ντεμπούτο με τη φανέλα της ΑΕΚ έκανε ο Μίτσελ, όπως και ο 18χρονος Γιώργος Νικόλτσης.

Συνεχίζει το καλό σερί του ο Παναθηναϊκός!
Mε δύο κεφαλιές των Ζιλμπέρτο και Καντέ ο Παναθηναϊκός "καθάρισε" από το ημίχρονο την αναμέτρηση με τον Εργοτέλη και με το τελικό 2-0 πλησίασε στους τέσσερις βαθμούς τον Ολυμπιακό, ο οποίος δοκιμάζεται αύριο Κυριακή στο Βόλο.
Νωρίτερα, Ηρακλής και Κέρκυρα μοιράστηκαν από ένα βαθμό στο 0-0 του Καυταντζογλείου.



Η κρίση έφερε την...ξεφτίλα!

Δεν θα διοργανώσουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013 και γλιτώνουμε 300 εκατ. ευρώ!
Ολο το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις...
Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ γλιτώνει η Ελλάδα από τη μη πραγματοποίηση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα.
Ο αρχικός προϋπολογισμός είχε διαμορφωθεί στα 360 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2010 παρουσιάστηκε νέος προϋπολογισμός από την οργανωτική επιτροπή ύψους 130 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, που σημαίνει άλλα 150 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πως, “η Ελλάδα δεν θα διοργανώσει, τελικά, τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, που επρόκειτο να διεξαχθούν στον Βόλο και τη Λάρισα, όπως αποφάσισε η ΔΕΜΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στο Παρίσι.
Απόφαση - ανάσα για την ελληνική οικονομία, δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η χώρα μας είχε καθυστερήσει στην κατασκευή των αναγκαίων έργων”.
Φανταστείτε, αν δεν είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα έφτανε ποτέ η χώρα σ' αυτό το σημείο, διερωτώνται οικονομικοί αναλυτές...

Η Ελλάδα δεν θα διοργανώσει, τελικά, τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, που επρόκειτο να διεξαχθούν στον Βόλο και τη Λάρισα, όπως αποφάσισε η ΔΕΜΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στο Παρίσι. Απόφαση - ανάσα για την ελληνική οικονομία, δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η χώρα μας είχε καθυστερήσει στην κατασκευή των αναγκαίων έργων.
Ποιος ο ρόλος σε αυτή την απόφαση του ΣΕΓΑΣ και του κ.Σαχινίδη;...
Οποιοι και αν είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη ΔΕΜΑ στη χθεσινή της απόφαση - κόλαφο για την Ελλάδα, ένα είναι βέβαιο. Ότι η απόφασή της μόνον κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Μας είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Βόλο ο επικεφαλής της αθλητικής οικογένειας της Μεσογείου, ο Αλγερινός Αμ. Αντάντι. «Χωρίς Μεσογειακό Χωριό δεν γίνονται Μεσογειακοί Αγώνες. Δεσμευθήκατε για Μεσογειακό Χωριό, φτιάξτε το»....

Οι ιθύνοντες δεν το πίστεψαν και συνέχισαν να ολιγωρούν στη συνεργασία τους με την Επιτροπή και να καθυστερούν στη λήψη των αποφάσεων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα μας, όταν τον Οκτώβριο του 2007 αναλάμβανε στην Πεσκάρα μία σειρά από δεσμεύσεις, ανάμεσά τους και την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού. Ένα έργο για το οποίο η Ελλάδα είχε υποσχεθεί αρχικά την κατασκευή στο Βόλο και τη Λάρισα και τελικά για να μειωθεί το κόστος αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν οι αθλητές σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.!!!!!
Όπως και να ’χουν τα πράγματα, ένα είναι βέβαιο. Ότι η ΔΕΜΑ εδώ και ένα εξάμηνο ζητούσε εγγυήσεις από την Ελλάδα πως όλα θα πάνε καλά. Την ίδια ώρα ωστόσο ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Κολέτσος έστειλε απλά ένα e- mail στην Επιτροπή, με το οποίο ρωτούσε να πληροφορηθεί αν γίνεται να μείνουν οι αθλητές σε κρουαζιερόπλοια και στην Εστία των ΤΕΙ Λάρισας. Η ΔΕΜΑ απάντησε με τελεσίγραφο ότι αν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν υπάρχει εγγύηση πως όλα θα γίνουν όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο, τότε θα αφαιρεθεί η διοργάνωση. Ελληνική αντίδραση δεν υπήρξε. Την ίδια ώρα η αιδήμονα σιωπή από τη ΔΕΜΑ ανησυχούσε τους υποψιασμένους. Η απόφαση που μεταδόθηκε από νωρίς χθες το πρωί από την γαλλική πρωτεύουσα δικαίωσε τους φόβους τους…
Οι αντιδράσεις
Η είδηση με τα άσχημα μαντάτα άρχισαν να φτάνουν λίγο πριν τις 12 χθες το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα δεν άφηνε καμία αμφιβολία. Δώδεκα ψήφοι υπέρ της διεξαγωγής των Αγώνων σε άλλη χώρα και μία κατά. Αυτή του Ισίδωρου Κούβελου, που, για ειρωνεία της τύχης, ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης της υποψηφιότητας της Ελλάδος, που τον Οκτώβριο του 2007 στην Πεσκάρα κέρδισε το στοίχημα για το Βόλο και τη Λάρισα. Τότε κυριαρχούσαν η σαμπάνια και τα χαμόγελα. Η εικόνα του τότε, σε πλήρη αναντιστοιχία με το σκηνικό της χθεσινής μέρας. Σε πλήρη αναντιστοιχία και με την οικονομία της χώρας. Διαφορετικές εποχές, διαφορετικές προσδοκίες…
Όπως ήταν φυσικό οι εξελίξεις μεταδόθηκαν ταχύτατα. Τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν την είδηση από το Παρίσι. Το ίδιο και όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια. της χώρας. Από νωρίς το μεσημέρι άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι ανακοινώσεις όλων των πολιτικών κομμάτων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλιτεύουν την Κυβέρνηση για την ολιγωρία της. Εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ που εξέφραζε την αντίθεσή του στους Αγώνες, καθώς την ώρα που η Κυβέρνηση υλοποιεί τους όρους του Μνημονίου που οδηγεί σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε μείωση των κοινωνικών παροχών, οι Μεσογειακοί αποτελούν πολυτέλεια. Την ίδια ώρα τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν μία προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων στο Βόλο και στη Λάρισα, κάνοντας λόγο για προειλημμένη απόφαση της ΔΕΜΑ, ενώ μοίραζαν και νεφελώδεις υποσχέσεις ότι το αναπτυξιακό όραμα για τη Θεσσαλία παραμένει....
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα υποψήφιες να αναλάβουν τους Αγώνες του 2013 είναι η ισπανική Ταραγόνα που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους Αγώνες του 2017, η τουρκική πόλη Μερσίνα που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο και που έχει την έγγραφή στήριξη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και η Λιβύη που έχει τη θερμή στήριξη του γιου του Προέδρου της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.
Δηλώσεις
Για τη χθεσινή αρνητική εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ υπήρχαν οι παρακάτω έγγραφες δηλώσεις αρχηγών κομμάτων, υπουργών, δημάρχων και αυτοδιοικητικών παραγόντων:
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): «Η σημερινή απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν στην ουσία προειλημμένη και δεν είναι τυχαίο ότι ανακοινώνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη διεθνή επιτροπή. Μια πρόταση υπεύθυνη με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και περιόριζε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 € σε 126.000.000 €, συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος της φιλοξενίας. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε αποσαφηνίσει ότι θα εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των αγώνων με σημαντικά μειωμένο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών, στην τουριστική ανάπτυξη και στην προβολή της Θεσσαλίας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για «φιέστες».
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας): «Εγκληματική αδράνεια και έλλειψη επικοινωνίας καταλογίζει στην κυβέρνηση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας με αφορμή την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων να αποσύρει τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα.
«Οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις προς το Θεσσαλικό λαό λίγους μήνες πριν για δήθεν στήριξη του οράματος των Μεσογειακών Αγώνων, αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η κα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή απόφαση στα χρονιά του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό και στερεί τη μεγάλη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση της Κεντρικής Ελλάδας».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός
Σε μακροσκελή δήλωσή του ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημειώνει εκτός των άλλων τα εξής: «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στη Θεσσαλία. Με τους χειρισμούς τους, αν όχι τις μεθοδεύσεις τους, ώστε να αφαιρεθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες 2013 από τον Βόλο και τη Λάρισα, στερούν από τον τόπο μας ένα ισχυρό «εργαλείο» οικονομικής ανάπτυξης, κατασκευής των απαραίτητων υποδομών και προβολής της περιφέρειας ως τουριστικού προορισμού αλλά και ως τόπου παραγωγής υψηλής ποιότητας αγροτοδιατροφικών προϊόντων σε μια αγορά δεκάδων εκατομμυρίων καταναλωτών. Παράλληλα, με τις πρωτόγνωρες στα χρονικά μεθοδεύσεις αυτές δυσφημείται η χώρα μας στο εξωτερικό και δίνεται η εικόνα ενός κράτους που δεν έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για την Θεσσαλία και για λανθασμένη απόφαση για την Ελλάδα αφού τα χρήματα που θα επένδυε το Ελληνικό Δημόσιο θα τα εισέπραττε πολλαπλάσια και ταυτόχρονα θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε πολλούς τομείς - ώθηση ζωτικής σημασίας στη σημερινή περίοδο ύφεσης και εκτόξευσης της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για την περιοχή μας. Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν σε λογικό – για τα δεδομένα της εποχής μας - κόστος. Λύσεις και προτάσεις υπήρχαν και είχαν τεθεί με σαφήνεια υπ’ όψιν των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Προσωπικά είχα τονίσει από την πρώτη στιγμή την αναγκαιότητα «με λίγα να κάνουμε πολλά». Είχα ταχθεί υπέρ της χρηματοδότησης κατά απόλυτη προτεραιότητα των έργων υποδομής που θα αποφέρουν προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία. Είχα προτείνει μεταξύ άλλων και να μην αμείβονται όλοι όσοι απασχολούνται τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διοργάνωση των Αγώνων. Διερωτώμαι αλήθεια: αν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε τέτοιες μεθοδεύσεις ώστε οι Αγώνες να μην γίνουν τελικά; Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι οι Θεσσαλοί δεν είναι ούτε επαίτες ούτε οι «φτωχοί συγγενείς» του Αθηνοκεντρικού -όπως δυστυχώς το ίδιο φροντίζει να δείχνει κάθε τόσο - κράτους. Αξιώνουν από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να υλοποιήσει όσα ο ίδιος δεσμεύτηκε προεκλογικά για την Θεσσαλία. Αξιώνουν από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να στηρίξουν την ελληνική περιφέρεια με συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένα έργα. Αξιώνουν από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να χρηματοδοτήσουν απρόσκοπτα τα έργα υποδομής που έχει ζωτική ανάγκη η Θεσσαλία και αναφέρονται στο φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων καθώς και το πρόγραμμα προβολής».
ΑΠ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερικού Συμβουλίου, πρώην Νομάρχης Μαγνησίας): Εδώ και τρεις μήνες επεσήμαινα διαρκώς και με κάθε ευκαιρία στο δημόσιο διάλογο τον κίνδυνο να χαθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες, εξαιτίας της απουσίας ενός αξιόπιστου σχεδίου φιλοξενίας των αθλητών και των αποστολών, το οποίο θα τελούσε υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Εις μάτην όμως… Κατά την περίοδο που η ΝΑΜ πάσχιζε να συντονίσει τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό ρεαλιστικό σχέδιο «διάσωσης» των Αγώνων, κάποιοι επέμεναν να χρονοτριβούν, να αοριστολογούν και να πλειοδοτούν ανούσια, υπονομεύοντας το μέλλον των αγώνων. Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη πέρα από την απαράδεκτη ολιγωρία, τη διγλωσσία, την αδράνεια και τις παλινωδίες της κεντρικής διοίκησης, καταδεικνύει επιπλέον τη γύμνια των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους τομείς του συλλογικού σχεδιασμού, της επαρκούς προετοιμασίας και της αναζήτησης κοινών και υλοποιήσιμων λύσεων.
Αργά το μεσημέρι ο Δήμαρχος Βόλου έκανε την παρακάτω δήλωση: «Δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια διελκυστίνδα για το αν η ευθύνη για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση ή τη ΔΕΜΑ. Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την αναβλητικότητα που επιδείχθηκε, το χρόνο που αδικαιολόγητα χάθηκε από την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις από συμβατικές δεσμεύσεις και τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται η αρνητική αυτή απόφαση της ΔΕΜΑ. Χωρίς να πιστέψουμε ποτέ σε ανεδαφικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αποτελεί πεποίθησή μας ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούσαν μια σημαντική ευκαιρία, που η πόλη μας και ολόκληρη η Θεσσαλία μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να υλοποιήσουν σημαντικά έργα υποδομής. Για μας τα έργα που άμεσα ή έμμεσα είχαν συνδεθεί με τους Μεσογειακούς Αγώνες παραμένουν σταθερές διεκδικήσεις της πόλης που θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε με μαχητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό και ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων, θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, συντονιζόμενοι και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την υλοποίηση ενός ειδικού περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος. Στην κυβέρνηση, λοιπόν, εναπόκειται να αποδείξει ότι πράγματι είχε στόχο την υλοποίηση έργων ουσίας που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας θα κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και θα χαράξουμε τα επόμενα βήματα».
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου): «Κρίμα και ντροπή!!! Πρωτοφανής ταπείνωση για την πόλη μας και τη χώρα μας. Οι κυρίες και οι κύριοι που με υπερβολικά «βαλκανικό» τρόπο πανηγύρισαν για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων αλλά και εκείνοι που τους διαδέχθηκαν σε οποιαδήποτε πολιτική θέση, είτε αυτοδιοικητική είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τι λένε άραγε; Η κεντρική εξουσία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί δεν αντέδρασαν; Πώς θα δικαιολογήσουμε στον κόσμο τα τόσα χρόνια προκλητικής, αν όχι ύποπτης απραξίας, του πολιτικού δυναμικού του Νομού μας και πώς θα δικαιολογήσει η κυβέρνηση που ανερυθρίαστα επικαλείται την κρίση και την τυχόν επιβολή ρήτρας που θα συνεπάγεται πέρα από την προσβολή και την οικονομική επιβάρυνση της χώρας μας; Κρίμα και ντροπή!!!»
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Μαγνησίας): «Εξαρχής η κυβέρνηση είχε κάνει σαφές ότι με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις θυσίες στις οποίες έχει υποστεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 θα εξορθολογιστεί. Παρείχε εξάλλου όλες τις εγγυήσεις και τις διαβεβαιώσεις για αυτό στη ΔΕΜΑ, η οποία μάλιστα έδειξε σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν ότι κατανοεί την οικονομική κατάσταση της χώρας και συναινεί στις περικοπές που είχαν αποφασιστεί. Η σημερινή απόφαση προκαλεί έκπληξη και ταυτόχρονα πολλές απορίες αφού όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΜΑ είχε λάβει τις αποφάσεις της πριν την συνεδρίαση, η οποία προφανώς ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στόχος μας και αυτό πιστεύω ότι θα το καταστήσουν σαφές τις επόμενες μέρες όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, παραμένει η ανάπτυξη της Θεσσαλίας για αυτό και δεν αποκλίνουμε βήμα από τις διεκδικήσεις μας σε έργα και υποδομές που θα καταστήσουν το Βόλο , τη Μαγνησία και ολόκληρη τη Θεσσαλία πόλο βιώσιμης ανάπτυξης».
Θ. ΝΑΚΟΣ (Βουλευτής Μαγνησίας): «Η δραματική εξέλιξη της αφαίρεσης της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα, είναι το αποτέλεσμα των παλινωδιών και της παντελούς έλλειψης σχεδίου και οργάνωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Στις συνεχείς και αγωνιώδεις ερωτήσεις και επερωτήσεις μας στη Βουλή για το θέμα, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι αρμόδιοι υφυπουργοί, αρχικώς η κα Γκερέκου και στη συνέχεια ο κ. Νικητιάδης, επαναλάμβαναν την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι θα κάνουμε τους καλύτερους Μεσογειακούς αγώνες και μας διαβεβαίωναν ότι όλα έβαιναν καλώς σε σχέση με την προετοιμασία της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο προϊστάμενός τους υπουργός κ. Γερουλάνος εξέπεμπε διαφορετικά μηνύματα. Αυτή η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική έρχεται τώρα να στερήσει από την περιοχή μας μία σπουδαία αναπτυξιακή ευκαιρία, αλλά και να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς, στα μάτια της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας;».
Π. ΜΑΡΚΑΚΗΣ (Βουλευτής του ΛΑΟΣ): «Οργή και ντροπή προκαλεί η είδηση ότι η ΔΕΜΑ αποφάσισε να πάρει πίσω τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Οργή, γιατί παρά τις πιέσεις, τις επισημάνσεις και τις προσπάθειές μας, αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση, αν και με μεγαλόσχημες δηλώσεις προσπαθούμε να πείσει τον κόσμο της Θεσσαλίας ότι οι Αγώνες θα γίνουν, τελικά κορόιδευε τον ελληνικό λαό, όπως έκανε και για τόσο άλλα πράγματα, μόνο και μόνο για να καταφέρει να αποσπάσει ψήφους. Ντροπή, γιατί η χώρα μας διασύρεται στο πανευρωπαϊκό αθλητικό στερέωμα και για ακόμη μία φορά, αποδεικνύεται ανακόλουθη και ανίκανη να διοργανώσει ένα σοβαρό αθλητικό γεγονός.
Πρόκειται, κυριολεκτικά, για διασυρμό της Ελλάδας, ακόμη έναν στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει».
ΑΠ. ΝΑΝΟΣ (Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και α΄ ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Βόλου): «Το τέλος ενός προαναγγελθέντος θανάτου σήμανε η ανακοίνωση ότι η ΔΕΜΑ αφαίρεσε τη διοργάνωση των Μ.Α. από τις πόλεις Βόλο και Λάρισα. Και ήταν ένας αργόσυρτος, βασανιστικός θάνατος, για όσους επιτήδειους προσδοκούσαν χρήμα και δόξα. Τους έμειναν μόνο οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβολογίες που διοργάνωναν η Δημοτική Αρχή μαζί με άλλους φορείς με την αναγγελία της ανάληψής τους, η καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών στην τοπική κοινωνία για νέα ευκαιρία ανάπτυξης και η ρήτρα που θα παρακρατηθεί για τη μη διοργάνωσή τους, που όμως στοίχισαν «ο κούκος αηδόνι» στους δημότες του Βόλου. Ύστερα απ’ αυτό θα απολογηθούν, άραγε, στο βολιώτικο λαό οι υπεύθυνοι ενός ακόμη φιάσκου για την πόλη μας; Γιατί στο ίδιο χρονικό διάστημα χάθηκε πολύτιμος χρόνος και προσπάθεια για διεκδίκησης της ολοκλήρωσης βασικών και αναγκαίων έργων για την πόλη και την περιοχή. Η ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου, η κατασκευή εργατικών κατοικιών και αθλητικών εγκαταστάσεων για ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, κυρίως στα σχολεία όλων των βαθμίδων κ.ά. έχουν προτεραιότητα και σημασία μεγαλύτερη για το λαό».
ΜΑΡΓ. ΠΑΤΣΙΑΝΤΑΣ (Επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας και επικεφαλής της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ Βόλου): «Μετά τις ψεύτικες προεκλογικές δεσμεύσεις στη Λάρισα το 2009 του σημερινού πρωθυπουργού, για αναβαθμισμένους Μεσογειακούς Αγώνες, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές συνέχισαν τις απατηλές υποσχέσεις για μια σειρά έργων (υποδομών και αθλητικών) που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής της πόλης μας. Όμως, τελικά η πόλη εισέπραξε μόνο την αδιαφορία της Εξουσίας, και κανένα έργο δεν εκτελέστηκε ούτε καν προετοιμάστηκε, ενώ και η διυπουργική σύσκεψη της 11/1/2011 εξελίχθηκε σε φιάσκο, αφού σ’ αυτή οι «συναρμόδιοι» «άδειασαν» κυριολεκτικά από τον Φάκελο των Αγωγών ένα - ένα τα προτεινόμενα έργα. Έτσι, ο Δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης που συμμετείχε σ’ αυτή τη σύσκεψη, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη καλούσε σε συναγερμό τους τοπικούς φορείς και δήλωνε ότι «Αγώνες χωρίς Μεσογειακό χωριό δεν νοούνται», «αναδιπλώθηκε» και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17-1-2011 προσπάθησε ανεπιτυχώς να μας πείσει ότι μπορούν να γίνουν οι Αγώνες και με κρουαζιερόπλοια στο Λιμάνι…
Μπροστά σ’ αυτόν τον σταδιακά εξελισσόμενο σε βάρος της τοπικής κοινωνίας εμπαιγμό, έγκαιρα η Κίνησή μας σε συνέντευξη Τύπου στις 20-1-2011 είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στους αγώνες. Μετά και το επίσημο ΟΧΙ της ΔΕΜΑ, εμείς λέμε για μία ακόμη φορά ΩΣ ΕΔΩ! Εμείς λέμε ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΕΛΟΣ! Η κοινωνία του Βόλου να διεκδικήσει τα βασικά έργα υποδομής της πόλης. Οι «προγραμματισμένες» δαπάνες για τις φιέστες των Μεσογειακών Αγώνων (150.000.000) να αποδοθούν άμεσα ως «ποινή» από την Κυβέρνηση προς την τοπική κοινωνία, για τον εμπαιγμό που δοκίμασε όλα αυτά τα χρόνια, για να εκτελεστούν έργα άμεσης βελτίωση της ζωής των πολιτών».
ΑΛ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ (πρώην Δήμαρχος Βόλου): «Όλες οι Δημοτικές Αρχές και η τοπική μας κοινωνία δώσαμε μία μεγάλη μάχη και έναν ωραίο αγώνα για να διεκδικήσουμε, να αναλάβουμε και να διοργανώσουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Ο αγώνας αυτός στηρίχτηκε από όλους τους βουλευτές του Νομού μας , δυστυχώς όμως η τελευταία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ στερεί από την πόλη μας, τη γειτονική Λάρισα και τη Θεσσαλία ολόκληρη μία μεγάλη ευκαιρία για να στηρίξουμε την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο, για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Η ΔΕΜΑ δυστυχώς δεν κατανόησε την δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάει η χώρα μας και παράλληλα η Κυβέρνηση υποβάθμισε το γεγονός της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων και κυρίως το Υπουργείο Πολιτισμού και Οικονομίας που έχουν και την πολιτική ευθύνη, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε έστω και την τελευταία στιγμή να ανατρέψουμε το αρνητικό σε βάρος μας κλίμα. Θέλω να πιστεύω ότι η ματαίωση των Μεσογειακών Αγώνων, δεν θα σημάνει ματαίωση και των υποδομών που είχαν δρομολογηθεί και για τις οποίες θα πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία, να αγωνιστούν προκειμένου να υλοποιηθούν».
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ: « Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, με αφορμή τη δυσάρεστη -και προσβλητική- για τη χώρα μας, απόφαση της ΔΕΜΑ, σύμφωνα με την οποία αίρεται οριστικά και αμετάκλητα η τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων στην Ελλάδα, με ό,τι ολέθριο αυτό συνεπάγεται (σε αναπτυξιακό, υποδομικό και τουριστικό επίπεδο) για την πόλη μας, η οποία μαζί με τη Λάρισα επρόκειτο να φιλοξενήσουν τους Αγώνες:
1. Επιρρίπτει στην Κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη αυτής της εξέλιξης, καθώς
απαράδεκτες καθυστερήσεις και παλινωδίες της, όσον αφορά στη χρηματοδότηση των έργων υποδομής (Μεσογειακό Χωριό, Κωπηλατήριο κ.λ.π.), επέδρασαν αρνητικά στα χρονοδιαγράμματα, δημιουργώντας εικόνα οργανωτικής αναξιοπιστίας για τη χώρα και την περιοχή μας!
2. Καταγγέλλει ως ανεύθυνη και πολλαπλά επιζήμια για μια ολόκληρη σχεδόν Περιφέρεια και τους πολίτες της, την τακτική των υπαναχωρήσεων όσον αφορά στα βασικά αναπτυξιακά έργα, τα οποία η Χώρα μας ανέλαβε, ως διοργανώτρια να φέρει εις πέρας, δίνοντας την εικόνα στη Διεθνή Επιτροπή και σ' όλον τον Κόσμο, ότι στο όνομα μιας αντικειμενικά υπαρκτής οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε, «πορευόμαστε χωρίς προορισμό και χωρίς πυξίδα»!
Τ.Ε.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: «Δυστυχώς η Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους αθλητικούς παράγοντες του Αθηνοκεντρικού κράτους, κατάφεραν να ματαιώσουν του Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 για το Βόλο και τη Λάρισα. Έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής στις δύο πόλεις που αποτελούν το σημαντικότερο δίπολο της χώρας, σύμφωνα με το χωροταξικό σχεδιασμό.
Τον κώδωνα του κινδύνου το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, τον είχε κρούσει εδώ και αρκετό καιρό. Δυστυχώς κάποιοι εθελοτυφλούσαν ή δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να συμβεί το χειρότερο. Και όμως συνέβη».


 

Σέντρα στην 20η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ

Στα δύσκολα ο Πέτρος Κωνσταντινέας...
Από τη μία πλευρά σε κάθε τοπικό ντέρμπι αυτό που ποντάρουν οι αντίπαλοι είναι το κύρος και το πρεστίζ. Στην κυριακάτικη μονομαχία του Αρη με τον ΠΑΟΚ (19.30, novasports1 _ διαιτητής ο Μεσσήνιος Πέτρος Κωνσταντινέας στο πιο δύσκολο ματς της καριέρας του) εκτός από το προσωρινό ποδοσφαιρικό «στέμμα» της Θεσσαλονίκης παίζεται και η είσοδος των κιτρινόμαυρων στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας, που θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στα πλέι οφ για να διεκδικήσει την συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου...
Η 20ή αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας επιφυλάσσει επικίνδυνες εξόδους για τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ο οποίος δοκιμάζεται στον Βόλο απέναντι στον... συνονώματό του (Κυριακή 30/1, 17.15, novasports3 _ διαιτητής Δημήτρης Καλόπουλος) και για την ΑΕΚ που ταξιδεύει στην παραδοσιακά δύσκολη για αυτήν Ξάνθη (σήμερα 29/1, 19.30, NET _ διαιτητής Θανάσης Γιάχος).
Αναλυτικά το πρόγραμμα της 20ής αγωνιστικής:
ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ( 29/1)
Ηρακλής – Κέρκυρα (17.15, novasports2, Σταύρος Μάνταλος)
Παναθηναϊκος – Εργοτέλης (19.30, novasports2, Δημήτρης Θάνος)
Ξάνθη – ΑΕΚ (19.30, NET, Θανάσης Γιάχος)
ΚΥΡΙΑΚΗ (30/1)
Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης (15.00, novasports3, Γιώργος Σταθόπουλος)
Πανιώνιος – Καβάλα (15.00, novasports2, Αλέξανδρος Αρετόπουλος)
Λάρισα – Πανσερραϊκός (17.15, novasports2, Ανδρέας Παππάς)
Ολυμπιακός Βόλου – Ολυμπιακός (17.15, novasports3, Δημήτρης Καλόπουλος)
Αρης – ΠΑΟΚ (19.30, novasports1, Πέτρος Κωνσταντινέας)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 19 αγώνες)
Ομάδα                    Βαθμοί
1. Ολυμπιακός       48
2. Παναθηναϊκός  41
3. ΠΑΟΚ                 33
4. ΑΕΚ                    30
5. Καβάλα              27
6. Ολυμπ. Βόλου   25
7. Ατρόμητος         25
8. Εργοτέλης         25
9. Ξάνθη                24
10. Αρης                24
11. Κέρκυρα          23
12. Ηρακλής          22
13. Πανιώνιος      20
14. Αστ.Τρίπολης   19
15. Πανσερραϊκός  16
16. Λάρισα              14

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

"Καλαματιανός" για 2 ώρες ο Ιμπαγάσα...

Σε εκδήλωση του συνδέσμου της Θύρας 7 Καλαμάτας, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, βρέθηκε την Πέμπτη ο Αριέλ Ιμπαγάσα.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, που ήταν περίπου 200 άτομα, υποδέχθηκαν τον Αργεντινό με χειροκροτήματα και αγκαλιές, κάτι το οποίο έδειχνε να απολαμβάνει ο ίδιος. Ο «Ελ Κάνιο» δεν αρνήθηκε να ποζάρει με πολλούς φίλους του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ υπέγραψε και δεκάδες αυτόγραφα. Αργότερα ο Αριέλ Ιμπαγάσα έδωσε το παρών και σε κατάστημα γνωστής αθλητικής εταιρίας (ΝΙΚΕ στον πεζόδρομο της Αριστομένους).






Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

19ος απολυμένος προπονητής...

Κοκότοβιτς ο ... 19ος!


Πανσερραϊκός και Κοκότοβιτς χώρισαν από χτες και ο παλαιός τεχνικός και της Καλαμάτας είναι το 19ο...θύμα που δεν ολοκληρώνει την σεζόν σε ομάδα της Σούπερ Λιγκ. Ο Θεοδωρίδης είχε δώσει μια μικρή...παράταση στον Ντράγκαν Κοκότοβιτς αλλά το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα με τον Ατρόμητο (ήττα εντός έδρας) σε συνδυασμό με τα υβριστικά συνθήματα στο γήπεδο των Σερρών που αφορούσαν τον "Κοκο", έκαναν τις διαδικασίες πιο γρήγορες...

Πετύχαμε την "απάντηση" του Μήτρογλου!!!

Δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν...

Στους πανηγυρισμούς με τους οπαδούς του Πανιωνίου, απέδωσε ο Κώστας Μήτρογλου το γεγονός ότι του έπεσε το σορτσάκι, λίγο μετά το γκολ που σημείωσε και με το οποίο η ομάδα του προηγήθηκε 1-0 του Παναθηναϊκού στον αγώνα της περασμένης Κυριακής (23/01). Ο άσος των Κυανέρυθρων κατέθεσε το πρωϊ της Τετάρτης (26/01)στον αθλητικό εισαγγελέα, Κώστα Σιμιτζόγλου ο οποίος τον κάλεσε για εξηγήσεις και έδωσε την παραπάνω ερμηνεία για το συμβάν.

«Εγώ πάντα πανηγυρίζω με ιδιαίτερο τρόπο δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, καθώς πηδώ τις πινακίδες πέφτει το σορτσάκι, έτσι και αλλιώς το φοράω πιο χαμηλά και μου έπεσε. Στη συνέχεια λόγω των πανηγυρισμών με τους συμπαίκτες μου δεν κατάφερα να το ανεβάσω άμεσα», ανάφερε μεταξύ άλλων στην απολογία του ο Μήτρογλου, με τον αθλητικό εισαγγελέα να προχωρά σε συστάσεις για την συμπεριφορά που επέδειξε ο 23χρονος επιθετικός...
Μια απάντηση-δικαιολογία που είχαμε γράψει από προχτές...


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Εισαγγελέας για το...ξεβράκωμα

"Χάλασε το...λάστιχο στο πλύσιμο"... θα πει (;) ο Κώστας Μήτρογλου...

Την παρέμβαση του αθλητικού εισαγγελέα, Κώστα Σιμιτζόγλου προκάλεσε ο τρόπος πανηγυρισμού του Κώστα Μήτρογλου στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Ο Ελληνας επιθετικός καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, θεωρώντας ο εισαγγελέας ότι ήταν αντίθετη με τους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι.
Μένει να διαπιστωθεί αν την ίδια ευαισθησία θα την επιδείξει και η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας.
Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε την...απολογία του 22χρονου διεθνή ποδοσφαιριστή και τις...δικαιολογίες που θα καταθέσει με πιο πιθανές να είναι αυτές:
α) "Κατά το πλύσιμο, χάλασε το λάστιχο του σορτς"...
β) "Μόλις πήδηξα να πανηγυρίσω πάνω από την διαφημιστική ταμπέλα, μου πιάστηκε σε ένα καρφάκι και μου κατέβηκε"...
γ) "Είχε τόση ζέστη στο γήπεδο από την "καυτή" ατμόσφαιρα που επικρατούσε, και είπα μαζί με την μπλούζα να βγάλω και το σορτσάκι"...
δ) "ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΑΘΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΣ ΔΙΕΘΝΗ"...
Και μετά θα τιμωρηθεί ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ....


Εφυγε ο Καπετάνιος... Φτωχότερη η Μεσσηνία

O καπετάν Βασίλης ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Υπ.Τουρισμού.
Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο ιδρυτής της Costamare και ευπατρίδης, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή, στα 76 του χρόνια, τα ξημερώματα, κτυπημένος από την επάρατη νόσο με την οποία έδωσε σκληρό αγώνα τα τελευταία χρόνια.

Πριν κλείσει τα μάτια κατάφερε να δει να γίνεται πραγματικότητα το μεγάλο του όνειρο. Έπειτα από εικοσιπέντε χρόνια κατάφερε να αναδείξει τη γενέτειρά του σε έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς της Μεσογείου δημιουργώντας στη Μεσσηνία, σε μία έκταση δέκα χιλιάδων στρεμμάτων, το «Costa Navarino» που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα γαλλικά και ιταλικά τουριστικά θέρετρα.
Ο «Καπετάν Βασίλης», ήθελε πάντοτε να κάνει ένα μοναδικό έργο στον τόπο καταγωγής του και να βοηθήσει την τοπική οικονομία. Επιδεικνύοντας απαράμιλλο πείσμα κατορθώνει να ξεπεράσει τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας, που ανέβασαν το ποσό της επένδυσης στα 1,2 δισ. ευρώ.
Η φιλοδοξία του «Καπετάν Βασίλη» να μετατρέψει την ιδιαίτερη πατρίδα του σε υπερπολυτελή τουριστικό προορισμό, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά τη δεκαετία του 1980, όταν αγοράζει μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή. Περίπου είκοσι χρόνια αργότερα, η σκυτάλη περνά στα χέρια του γιου του «Καπετάν Βασίλη», Αχιλλέα ο οποίος αποδεικνύεται ο ιδανικός άνθρωπος για να ολοκληρώσει τα σχέδια του πατέρα του.
Αποφοίτησε από τη διάσημη «Τουριστική Σχολή της Λοζάννης» στην Ελβετία, και επέστρεψε στην Μεσσηνία για να εκμεταλλευτεί τις σπουδές του στον τουρισμό και ανέλαβε να ολοκληρώσει. το στοίχημα της λειτουργίας του «Costa Navarino».
Για τις ανάγκες υδροδότησης μια τόσο μεγάλης έκτασης, σε μια περιοχή που απειλείται μάλιστα από ερημοποίηση, έχει προβλεφθεί η κατασκευή δύο μεγάλων υδατοδεξαμενών, ενώ η άντληση νερού από τα κοντινά ποτάμια δεν πρόκειται να ξεπερνά το 3% των συνολικών αναγκών του «Costa Navarino».
Μάλιστα το τουριστικό θέρετρο πρόκειται να αξιοποιήσει πλήρως όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και προς αυτόν τον σκοπό κατασκευάζει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα του παρέχει την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
Στην προσπάθεια της εταιρείας να προωθήσει την τοπική αγροτική παραγωγή και να αναδείξει το φυσικό πλούτο εντάσσεται και η σημαντική πρωτοβουλία του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου να εκμεταλλευτεί τα βασικά προϊόντα της Μεσσηνίας. Την ελιά και το ελαιόλαδο. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος προχώρησε στην μεταφύτευση 6.500 υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων, ενώ σχεδιάζει την πώληση κατοικιών με ελαιώνες σε ιδιώτες, οι οποίοι θα μπορούν να παράγουν δικό τους λάδι.
Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, αποφάσισε να αποσυρθεί από την...ενεργό δράση λίγο πριν κλείσει τα 70 του χρόνια το 2006 και να αφιερωθεί στα εγγόνια του και στο αγαπημένο του άθλημα, το γκόλφ.
Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Άλλωστε δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο ο ιδρυτής μίας αυτοκρατορίας, όπως είναι η Costamare, να αποφασίζει οικειοθελώς να αποτραβηχτεί από τα φώτα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά από 30 χρόνια πορείας ως πλοιοκτήτης.
Τα ηνία των επιχειρήσεων τα παρέδωσε στους τρεις γιούς του ενώ με τη ναυτιλία ασχολείται κυρίως ο πρωτότοκος, ο Κωνσταντίνος από το 1996. Ο ίδιος δήλωνε ότι η εταιρεία περνάει σε καλά χέρια αφού η νέα γενιά είναι ακόμη καλύτερη.
Η Costamare, που εισήχθη εφέτος στο αμερικανικό χρηματιστήριο ελέγχει ένα στόλο από 51 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 256.972 TEU και συνεργάζεται εκτός από την Cosco με την ZIM και την Maersk.
Ο Αχιλλέας, όπως προαναφέραμε, ασχολείται με την τουριστική επένδυση στη Μεσσηνία (TEMES).
Ο Χρήστος, ο μικρότερος γιος του καπετάν Βασίλη, έχει στην ευθύνη του εργοστασιακή μονάδα στην Κοζάνη
Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είναι ο επιχειρηματίας που έφερε τους κινέζους της Cosco στο λιμάνι.
«Oι δύο λαοί έχουν αρχαίους πολιτισμούς και κάποτε ήταν μαζί. Κάποια στιγμή οι δρόμοι τους χάθηκαν και τώρα ξανασυναντιόνται» είχε πει τότε.
Ο καπετάν Βασίλης όπως του άρεσε να τον αποκαλούν γεννήθηκε στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας το 1935. Σπούδασε στην Ανώτερη Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.
Το 1953 ο 18χρονος Βασίλης μπαρκάρει, χωρίς μισθό για τρεις μήνες. Από εκείνη την ημέρα η θάλασσα γίνεται η μεγάλη ερωμένη του. Περνά από όλα τα πόστα του πλοίου. Το 1962 γνωρίζει την Κάρμεν και δύο χρόνια μετά παντρεύονται.
Το 1974 αποκτά το πρώτο «καραβάκι» - ένα πλοίο χιλίων τόνων - για να δημιουργήσει στα επόμενα 32 χρόνια μια μικρή αυτοκρατορία.
Το 2006 η Costamare μετρά 32 χρόνια στη ναυτιλία, απασχολώντας περίπου 2.000 εργαζομένους.
Είχε κάνει πολλές δωρεές στις πρωτοβουλίες των ναυτικών γονέων που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Η πολυετής πορεία του χαρακτηρίζεται από τους χαμηλούς τόνους και την αφανή δραστηριότητά του τόσο στα κοινά του εφοπλισμού όσο και στα κοινωνικά ζητήματα. Δεν ήθελε να «λούζεται από τα φώτα της δημοσιότητας» και για αυτόν τον λόγο σπάνια εμφανιζόταν στα ΜΜΕ.
Με πρωτοβουλία του δημιούργησε την Helmepa jounior, που είναι το «παρακλάδι» της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και τα προγράμματα της οποίας κάλυπτε με δικά του έξοδα.

 [www.protothema.gr]









Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

O Hρακλής Τσίκινης τους... παρέπεμψε


Από σήμερα και κάθε Δευτέρα στο SoccerPlus θα συνεδριάζει και θα παίρνει θέση για όσα έγιναν στα γήπεδα της Super League κάθε Σαββατοκύριακο η πιο ισχυρή «επιτροπή διαιτησίας» βάσει εμπειρίας, βιογραφικού και ικανοτήτων των μελών που την απαρτίζουν.

«Η δική μας ΚΕΔ» κάνει σήμερα πρεμιέρα και τα μέλη της, Μάκης Γερμανάκος, Γιώργος Φασόλης και ο Μεσσήνιος πρώην ρέφερι Ηρακλής Τσίκινης θα απαντήσουν μεταξύ άλλων στα ερωτήματα:
1. Ποια θα πρέπει να είναι η ποινή του Μ. Κουκουλάκη έπειτα από το πέναλτι που έδωσε στην Τρίπολη και τον αρνητικό θόρυβο που προκαλεί στο πέμπτο μόλις παιχνίδι του στη Super League;
2. To πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ ήταν το μόνο λάθος του Κάκου; Mε πόσους παίκτες έπρεπε να τελειώσει το ματς ο Πανιώνιος;
3. Kαλώς ή κακώς δεν μέτρησε το γκολ του Άρη στο Παγκρήτιο;
4. Πόσα πέναλτι έγιναν και δεν δόθηκαν στους αγώνες Καβάλας – Ηρακλή και Πανσερραϊκού – Ατρόμητου;

Κανένα πέναλτι από όσα σφυρίχτηκαν δεν ήταν! Πέντε καθαρά πέναλτι δεν δόθηκαν. Ο Πανιώνιος έπρεπε να τελειώσει το ματς με εννέα παίκτες.
Τρεις διαιτητές «παραπέμπονται» ομόφωνα και τρεις κατά πλειοψηφία.

Για ποια φάση υπάρχει διαφωνία και γιατί οι διαιτητές παίζουν υπό καθεστώς τρόμου. Διαβάστε το πόρισμα της συνεδρίασης της «Δικής μας ΚΕΔ»


Οι διαιτητές που ομόφωνα πρέπει να ελεγχθούν πειθαρχικά για τη διαιτησία τους είναι οι Κουκουλάκης, Κάκος και Αμπάρκιολης.

Οι Μ. Γερμανάκος και Ηρ. Τσίκινης θεωρούν ότι πρέπει να ελεγχθούν πειθαρχικά και οι Σπάθας, Τριτσώνης.
Οι Ηρ. Τσίκινης και Γ. Φασόλης «παραπέμπουν» και τον Τσινιάρη για την ακύρωση του γκολ του Άρη. Σε αυτή τη φάση υπάρχει η μεγαλύτερη διαφωνία της συνεδρίασης της ΚΕΔ, αφού ο Μάκης Γερμανάκος θεωρεί ότι ορθά δεν μέτρησε.
Και οι τρεις συμφωνούν ότι τρεις περιπτώσεις πέναλτι κακώς δεν δίνονται υπέρ Ολυμπιακού, Κέρκυρας και Ατρόμητου και κατά τους Γερμανάκο και Τσίκινη δεν δίνονται πέναλτι υπέρ της Καβάλας και του Ηρακλή.
Και τα τρία μέλη της «Δικής μας ΚΕΔ» συμφωνούν ότι κακώς δόθηκαν πέναλτι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και ότι ο Πανιώνιος έπρεπε να τελειώσει το παιχνίδι με εννέα παίκτες.
Γερμανάκος: Ήταν λάθος ο ορισμός του Κουκουλάκη
Στην συνολική τοποθέτησή του για την 19η αγωνιστική της Super League, o M. Γερμανάκος υποστήριξε τα εξής: «Έχουν σοβαρό πρόβλημα οι διεθνείς διαιτητές. Οι Κάκος, Κουκουλάκης, Σπάθας και Τριτσώνης είχαν άσχημες διαιτησίες. Οι συνθήκες που αγωνίζονται οι διαιτητές δεν είναι καλές. Πιέζονται ψυχολογικά από παντού. Ο Κουκουλάκης είναι ειδική περίπτωση. Δεν έπρεπε να οριστεί σε αυτόν τον αγώνα όταν είχε τιμωρηθεί για πολλούς μήνες σε αγώνα του Αστέρα Τρίπολης".

Φασόλης: Απροστάτευτοι οι διαιτητές
Ο Γ. Φασόλης τοποθετήθηκε ως εξής: "Θέλως να επισημάνω ότι κανένα πέναλτι από αυτά που δόθηκαν δεν ήταν. Οι διαιτητές πιέζονται ψυχολογικά και είναι απροστάτευτοι. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα το έργο τους γίνεται πολύ δύσκολο. Κρατήθηκε δεκάλεπτη καθυστέρηση για τα κρούσματα βίας. Πήραν απόφαση οι παράγοντες και όχι οι διαιτητές. Πήραν απόφαση για να στείλουν μήνυμα σε ποιους;"

Τσίκινης: Ο Κουκουλάκης αδίκησε τον εαυτό του
Ο Ηρ. Τσίκινης υποστήριξε τα ακόλουθα: "Ο Κουκουλάκης αδίκησε τον εαυτό του. Για τις κακές διαιτησίες παίζει ρόλο και η ψυχολογική πίεση που ασκείται. Οι διαιτητές νιώθουν απροστάτευτοι. Γράφουν στο φύλλο αγώνα για επιθέσεις παραγόντων και οι παράγοντες δεν τιμωρούνται. Υπάρχει μια ατμόσφαιρα που δεν ευνοεί από το χτύπημα στο Βασάρα και μετά…"

Η συνεδρίαση της ... ΚΕΔ ανά αγώνα
- Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 0-1
Διαιτητής: Κουκουλάκης - Βοηθοί: Φαντόπουλος, Αλεξέας, Παρατηρητής: Σωμαρακάκης
Μάκης Γερμανάκος: Υπάρχει περίπτωση πέναλτι στον Τοροσίδη από Ουριμπάρι και κράτημα που δεν δίνεται
Δεν υπάρχει πέναλτι στη φάση που το καταλογίζει ο Κουκουλάκης, αφού ο Ορόθκο διώχνει τη μπάλα και στη συνέχεια ο Φουστέρ πέφτει πάνω του.
Γιώργος Φασόλης: Δεν δίνεται πέναλτι στον Τοροσίδη σε κράτημα του Ουριμπάρι και στο 29' είναι λάθος το πέναλτι που δίνεται υπέρ του Ολυμπιακού.
Ηρακλής Τσίκινης: Πέναλτι στο 15' στον Τοροσίδη σε κράτημα που δεν δίνεται.
Λάθος το πέναλτι που δόθηκε στον Ολυμπιακό. Ο διαιτητής πήρε αυτή την απόφαση επειδή είναι σε κακή θέση και δεν μπορεί να δει τη φάση.
- Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 1-1
Διαιτητής: Κάκος - Βοηθοί: Ευθυμιάδης, Γεωργαράκος - Παρατηρητής: Μαζαράκης
Μάκης Γερμανάκος + Δεν έπρεπε να δοθεί πέναλτι στον Παναθηναϊκό η φάση με τον Κουμορτζί με τον Λέτο. Διώχνει ο αμυντικός την μπάλα και στη συνέχεια πέφτει ο Λέτο
+ Στον πειθαρχικό, έπρεπε να αποβληθεί ο Κουμορτζί με δεύτερη κίτρινη, αφού είδε την πρώτη κίτρινη κακώς στη φάση του πέναλτι (κακώς), αλλά αφού την είδε έπρεπε μετά να πάρει δεύτερη.
+ Το ίδιο μπορούσε να συμβεί με τους Καντέ και Βύντρα, αλλά η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι η αντιμετώπιση του Μήτρογλου, που κατέβασε το σορτσάκι του για να πανηγυρίσει και δεν αποβλήθηκε. Τι άλλο έπρεπε να κάνει από το να ξεβρακωθεί για να τον αποβάλει ο διαιτητής;
Γιώργος Φασόλης + Στο 32' κακώς ο Σισέ κόπηκε ως οφσάιντ
+ Στο 49' ο Μήτρογλου έπρεπε να αποβληθεί επειδή κατέβασε το σορτσάκι του πανηγυρίζοντας. Αναγνωρίζω τη δυσκολία στον διαιτητή να το δει.
+ Στο 54' κακώς ο διαιτητής έδωσε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ. Ήταν λάθος η θέση του, έπρεπε να βρίσκεται στη διαγώνιο.
+ Στο 64' έπρεπε να δοθεί δεύτερη κίτρινη στον Κουμορτζί, αν και κακώς είδε στην πρώτη στη φάση του πέναλτι.
Ηρακλής Τσίκινης + Λάθος διαχείριση του αγώνα στον Πειθαρχικό έλεγχο. Έπρεπε να αποβληθεί ο Κουμορτζί με δεύτερη κίτρινη
+ Μπορούσε να αποβάλει τον Μήτρογλου για τον τρόπο που πανηγύρισε
+ Λάθος η απόφαση του πέναλτι στον Παναθηναϊκό. Σε κακή θέση ο διαιτητής.
- Εργοτέλης – Άρης 0-0
Διαιτητής: Τσινιάρης  - Βοηθοί: Ακριβός, Κωσταράς, Παρατηρητής: Τσαχειλίδης
Μάκης Γερμανάκος: + Η τηλεόραση δικαιώνει τον διαιτητή για την απόφασή του να μην κατακυρώσει το γκολ του Άρη. Πρέπει να εφαρμόζεται ο κανονισμός.
Γιώργος Φασόλης:+ Θεωρώ λάθος την ακύρωση του τέρματος του Άρη, γιατί υπάρχουν πολλές τέτοιες επαφές και δεν εμπλέκονται οι ποδοσφαιριστές με αυτόν που πέτυχε το γκολ.
Ηρακλής Τσίκινης: + Ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Άρη. Ήταν μικροτράβηγμα και δεν υπήρχε συμμετοχή στη φάση.
- Καβάλα – Ηρακλής 3-0
Διαιτητής: Σπάθας, Βοηθοί: Καρσιώτης, Μπιτσίδης - Παρατηρητής: Σίπκας
Μάκης Γερμανάκος: + Δεν δίνονται δύο πέναλτι, ένα σε κάθε ομάδα. Το πρώτο στην Καβάλα, όταν ο Ελευθερόπουλος ανατρέπει ξεκάθαρα τον Ονουάτσι. Το δεύτερο υπέρ του Ηρακλή σε χέρι του Ντιέ
Γιώργος Φασόλης:  Στη φάση του Ονουάτσι με τον Ελευθερόπουλο, φαίνεται ο τερματοφύλακας του Ηρακλή να μην έχει πρόθεση, διότι έχει σταθεροποιήσει το πόδι του. Σωστές οι δύο αποβολές
Ηρακλής Τσίκινης: + Κάνει πέναλτι ο Ελευθερόπουλος στον Ονουάτσι που δεν δίνεται.
+ Υπάρχει πέναλτι και σε χέρι του Ντιέ υπέρ του Ηρακλή, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολη φάση.
Κέρκυρα – Λάρισα 1-0
Διαιτητής: Αμπάρκιολης, Βοηθοί: Σαραϊδάρης, Βασιλειάδης, Παρατηρητής: Χατζής
Μάκης Γερμανάκος: + Στο 16' δεν δόθηκε πέναλτι στην Κέρκυρα σε καθαρή ανατροπή του Επστάιν από τον Βελάσκο.
+ Στη φάση του γκολ της Κέρκυρας, έχει γίνει φάουλ στο ξεκίνημα στη μεσαία γραμμή, που δεν υπάρχει πλεονέκτημα.
+ Στο 71' χωρίς λόγο ο διαιτητής σταματά τον Μετίν που εφορμά μόνος του προς την περιοχή της Κέρκυρας
Γιώργος Φασόλης: + Δεν δίνει πέναλτι υπέρ της Κέρκυρας στο 16. Στο γκολ της Κέρκυρας έχει προηγηθεί επιθετικό φάουλ στο κέντρο του γηπέδου σε παίκτη της Λάρισας.
+ Στο 71' ο πρώτος βοηθός έδειξε πλάγιο άουτ που δεν υπήρχε και έκοψε τον Μετίν που έμπαινε μόνος του στη μεγάλη περιοχή της Κέρκυρας. Σωστά ακυρώθηκε στο φινάλε το τέρμα της Λάρισας ως οφσάιντ.
Ηρακλής Τσίκινης: + Πέναλτι στο 16' υπέρ της Κέρκυρας που δεν δόθηκε, σωστά ακυρώθηκε το τέρμα της Λάρισας στο 94'.
Πανσερραϊκός – Ατρόμητος 0-1
Διαιτητής: Τριτσώνης, Βοηθοί: Πάνου, Γούκος - Παρατηρητής: Γιανναδάκης
Μάκης Γερμανάκος: + Δύο πέναλτι έπρεπε να δοθούν στον Ατρόμητο. Το πρώτο σε σπρώξιμο του Άμο στον Μπρίτο που τον πετάει έξω από το γήπεδο, και προς το τέλος του αγώνα, απόκρουση του Γεωργιάδη με το χέρι.
Γιώργος Φασόλης: + Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει πέναλτι στη φάση με τον Άμο και τον Μπρίτο, διότι δεν ξέρω αν η μπάλα είναι εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου. Αν είναι εκτός δεν υπάρχει πέναλτι.
+ Στη φάση του Γεωργιάδη στο 86' δεν βλέπω πρόθεση στο χέρι που κάνει.
Ηρακλής Τσίκινης: + Θεωρώ ότι κακώς δεν δίνεται πέναλτι υπέρ του Ατρόμητου σε σπρώξιμο του Μπρίτο από τον Άμο. Δεν υπάρχει πέναλτι στη φάση του 86' με το χέρι του Γεωργιάδη.
ΑΕΚ – Ολυμπιακός Β. 0-4
Διαιτητής: Μάνταλος, Βοηθοί: Μπάλτας, Μαγιάννης - Παρατηρητής: Μπισογιάννης
Μάκης Γερμανάκος: +Καμία παρατήρηση. Δεν υπάρχει πέναλτι στο 7' σε χέρι παίκτη του Ολ. Βόλου.
Γιώργος Φασόλης: + Δεν έχω πεισθεί ότι ο Νασούτι κάνει επιθετικό φάουλ στη φάση του γκολ του Λυμπερόπουλου που ακυρώθηκε.
Ηρακλής Τσίκινης: + Πολύ καλή η διαιτησία του Μάνταλου. Δεν υπάρχει πέναλτι στο χέρι του αμυντικού του Ολυμπιακού Β. στο 7ο λεπτό.
ΠΑΟΚ – Ξάνθη 2-1
Διαιτητής: Βοσκάκης, Βοηθοί: Γκάγκας, Καρατζίκας, Παρατηρητής: Καλύβας
Μάκης Γερμανάκος: + Καμία παρατήρηση
Γιώργος Φασόλης: + Άψογη εφαρμογή του πλεονεκτήματος στο 2ο γκολ του ΠΑΟΚ. Καμία παρατήρηση
Ηρακλής Τσίκινης: + Πολύ καλή διαιτησία του Βοσκάκη. Εξαιρετική αντίδραση του διαιτητή στο πλεονέκτημα που αφήνει στη φάση του 2ου γκολ του ΠΑΟΚ.