Weather - Καιρός

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Το 56% των ομάδων υποφέρουν!

UEFA

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Τζιάνι Ινφαντίνο, το 56% των ευρωπαϊκών συλλόγων βρίσκεται σε οριακή οικονομική κατάσταση, όσο κι αν το ποσοστό έχει βελτιωθεί, καθώς δύο χρόνια πριν έφτανε το 70%. «Τα νούμερα δείχνουν πως δεν έχουμε άδικο όταν ζητούμε να υπάρξουν κανόνες που να υποχρεώνουν τις ομάδες να έχουν ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα» σχολίασε ο κ. Ινφαντίνο, εν όψει και του «financial fair play» που θα εφαρμοστεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από το οικονομικό έτος 2012. Με το «financial fair play» οι ομάδες δεν θα μπορούν να δαπανούν περισσότερα από όσα εισπράττουν, ενώ οι υπερχρεωμένες ομάδες (από τη σεζόν 2014/15) θα αποβάλλονται: όπως τόνισε ο κ. Ινφαντίνο, εάν εφαρμοζόταν από φέτος, τότε 11 ομάδες θα είχαν αποβληθεί από τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο γ.γ. της UEFA, κατά το οικονομικό έτος 2009 οι 733 ομάδες που αγωνίζονταν στις πρώτες κατηγορίες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων εισέπραξαν 11,7 δισ. ευρώ και δαπάνησαν 12,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η αύξηση στα έσοδά τους σε σχέση με το οικονομικό έτος 2008 άγγιξε το 4,8%, ενώ η αύξηση στα έξοδά τους άγγιξε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό, ήτοι 9,3%. Ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως κατά μέσο όρο οι ομάδες δαπανούν το 64% των εσόδων τους σε μισθούς, ενώ 73 ομάδες σπατάλησαν σε μισθούς περισσότερο από το 100% των εσόδων τους. Οι ομάδες που έχουν έσοδα μικρότερα των 5 εκατ. ευρώ ετησίως θα εξαιρεθούν από το «financial fair play», ενώ όλες οι υπόλοιπες στην πρώτη, δοκιμαστική πριν από την πλήρη εφαρμογή του (από το 2014/15), τριετία θα έχουν το δικαίωμα να καταγράψουν έως 5 εκατ. ευρώ ζημίες. Για την πρώτη τριετία θα επιτρέπεται «άνοιγμα» έως 45 εκατ. ευρώ εφόσον αυτό θα καλυφθεί με χρηματοδότηση από τους μετόχους της ομάδας, ενώ για την επόμενη τριετία το συγκεκριμένο ποσό θα πέσει στα 30 εκατ. ευρώ.

FOOTBALL LEAGUE - ΟΠΑΠ

Σε αναζήτηση του οπαδού (έχει αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί) που επιτέθηκε στον ερματοφύλακα του ΟΦΗ Βεζυρίδη βρίσκεται η αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων, ενώ έχουν συλληφθεί οι δύο σεκιούριτι που έπιασαν τον δράστη και στη συνέχεια τον βοήθησαν η να διαφύγει στην εξέδρα, με την κατηγορία της υπόθαλψής του. Σε ό,τι αφορά τον ΠΑΣ Γιάννενα, εφόσον τα επεισόδια χαρακτηριστούν «ευρείας κλίμακας», θα του επιβληθεί ποινή αποκλεισμού της έδρας 1-2 αγωνιστικών και βαρύ χρηματικό πρόστιμο.
Παράλληλα, ο Νίκος Μαχλάς παραιτήθηκε χθες όπως είχε προαναγγείλει από την προεδρία του ΟΦΗ, δηλώνοντας αηδιασμένος από τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδό
σφαιρο.