To παρασκήνιο του θυελλώδους Δ.Σ. της Λίγκας
Πώς απετράπη η εκλογή Θ. Κανελλόπουλου και το άνοιγμα που μελετά ο Γ. Βαρδινογιάννης προς τον Β. Μαρινάκη!
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, την ώρα που οι Eλληνες φίλαθλοι παρακολουθούσαν τον τελικό του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, στην Ελλάδα παιζόταν ένα παραγοντικό θρίλερ με σενάριο τις προγραμματισμένες για την περασμένη Δευτέρα εκλογές για πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας.
Η κατάθεση υποψηφιότητας του Θανάση Κανελλόπουλου ως αντιπροέδρου του Ολυμπιακού Βόλου τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές και το όργιο φημών για εμπλοκή του πρώην προέδρου του Παναθηναϊκού, Νικόλα Πατέρα (ο ίδιος το διέψευσε), ενεργοποίησε αντανακλαστικά. Την ίδια ημέρα κατέθεσε την υποψηφιότητά του και ο μεγαλομέτοχος του Πανιωνίου, Κ. Τσακίρης που είχε τη στήριξη του Γ. Βαρδινογιάννη.
Αρχικά, η υποψηφιότητα Τσακίρη κατατέθηκε ώστε να μην υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος και ελεύθερο πεδίο δράσης και προσέγγισης ψηφοφόρων μόνο από την πλευρά Κανελλόπουλου. Ο προεκλογικός αγώνας διάρκειας τριών ημερών είχε αρχίσει.
Το απόγευμα της Κυριακής και έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες που είχαν γίνει σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η πλευρά Κανελλόπουλου είχε καταφέρει να αποσπάσει τη διαβεβαίωση στήριξης από οκτώ ΠΑΕ σε σύνολο 16. Είχε, δηλαδή, σίγουρη την εκλογή, αφού ήταν σίγουρο ότι όσοι δεν ψήφιζαν Κανελλόπουλο δεν θα πήγαιναν στην πλευρά Τσακίρη.
Οι ομάδες που είχε «εξασφαλίσει» μέχρι την περασμένη Κυριακή η υποψηφιότητα Κανελλόπουλου ήταν ο Ολυμπιακός Βόλου, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Αρης, η Ξάνθη, η Καβάλα, ο Ηρακλής και η Κέρκυρα.
Στην πλευρά Τσακίρη – Βαρδινογιάννη σήμανε συναγερμός! Αλλά και η ΕΠΟ παρότι ο κ. Κανελλόπουλος είναι εκπρόσωπός της στην ΕΟΕ, δεν έβλεπε με καλό μάτι την υποψηφιότητά του. Αμέσως ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός για να σπάσει το μπλοκ Κανελλόπουλου. Από τη στιγμή που η υποψηφιότητα Τσακίρη δεν προχωρούσε («γιατί εγώ να τον ψηφίσω όταν αυτός στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε λευκό», έλεγε χαρακτηριστικά πρόεδρος ΠΑΕ), στόχος ήταν να μειωθούν οι ομάδες που στηρίζουν την άλλη πλευρά. Οι εμπνευστές του σχεδίου επένδυσαν σε φοβικά σύνδρομα: «Αυτοί πάνε να διαλύσουν το ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε», ήταν η επωδός τους.
Τελικά, από το μπλοκ των «οκτώ» όπως είχε διαμορφωθεί το βράδυ της Κυριακής αποκόπηκαν οι τρεις. Η Κέρκυρα του νέου ιδιοκτήτη Λιμπάντζη, ο Ηρακλής στον οποίο πλέον κουμάντο κάνει ο Δ. Τάκης και η Καβάλα του Μ. Ψωμιάδη ο οποίος όταν λίγο πριν από το Δ.Σ. της Δευτέρας είδε τον Κ. Πηλαδάκη του είπε: «πρέπει να μπει πρόεδρος ένας ιδιοκτήτης σαν εσένα…».
Το κλίμα είχε αντιστραφεί. Πλέον οι περισσότερες ομάδες ήταν ουδέτερες και αυτό συνέφερε όσους δεν ήθελαν την εκλογή Κανελλόπουλου.
Η παρουσία του Γιάννη Βαρδινογιάννη στο Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας τη Δευτέρα είχε τη σημασία της.
Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού ήθελε να δείξει πόσο σημαντικό είναι να μην εκλεγεί ο Κανελλόπουλος και να σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με την άλλη πλευρά.
Κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασης φάνηκε ότι αρκετές ομάδες θα ψήφιζαν λευκό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προέδρου του Αστέρα Τρίπολης και πρώην διαιτητή, Γ. Μποροβήλου, που προτίμησε να θέσει υποψηφιότητα αντί να ρίξει λευκό, γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο θα ήταν να πάρει μόνο την ψήφο του! Υπήρχαν και άλλοι που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν αναποφάσιστοι και θα έκαναν την επιλογή τους ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατούσε μέσα στο Δ.Σ.
Τελικά μπροστά στην προδιαγεγραμμένη εκλογή Κανελλόπουλου με πέντε ψήφους σε σύνολο 16 ομάδων, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση του εκπροσώπου του ΠΑΟΚ, Βιολίδη, να γίνει αναβολή των εκλογών ώστε να τροποποιηθεί το καταστατικό και ο πρόεδρος να βγαίνει με απόλυτη πλειοψηφία (50% + 1) και όχι με σχετική. Η πρόταση αγκαλιάστηκε από τους ουδέτερους (ΠΑΟΚ, Καβάλα, Λάρισα, Αστέρας Τρ., Εργοτέλης, Ατρόμητος, Κέρκυρα, Ηρακλής) που αμέσως μετά άρχισαν να αναζητούν πρόεδρο κοινής αποδοχής.
Ομως τρεις ημέρες μετά, η πρόταση δεν μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα. Ο Ηρακλής απουσίαζε, η Κέρκυρα και ο Πανσερραϊκός (είχε ψηφίσει λευκό) πήγαν με την πλευρά Κανελλόπουλου και οι νικητές της περασμένης Δευτέρας συγκεντρώνοντας οκτώ ψήφους και όχι εννιά που απαιτούνταν για την αλλαγή, έγιναν οι χαμένοι της περασμένης Πέμπτης! Ρόλο στις διεργασίες μέχρι την περασμένη Δευτέρα λέγεται πως έπαιξε ο Γ. Βαρδινογιάννης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες και ενόψει της εκλογής προέδρου με νέους όρους, δεν αποκλείεται να κάνει άνοιγμα στον Β. Μαρινάκη επιδιώκοντας συναίνεση Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού σε επίπεδο κορυφής!
Η οργάνωση της Ευρώπης
Στην Ελλάδα η υπόσταση της Σούπερ Λίγκας αμφισβητείται. Στην Ευρώπη, οι λίγκες, δηλαδή οι φορείς που διοργανώνουν τα πρωταθλήματα των μεγάλων κατηγοριών οργανώνονται.
Από το 2005 έχει ιδρυθεί η «Ενωση Ευρωπαϊκών Λιγκών» η οποία σήμερα αριθμεί 30 μέλη ανάμεσά τους και η δική μας Σούπερ Λίγκα.
Σκοπός της είναι η παρακολούθηση, η επισήμανση και η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Λίγκες έχουν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Αγγλία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Σκωτία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, η Σερβία, η Δανία και άλλες χώρες.