Weather - Καιρός

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Με αφορμή τα σκουπίδια...

Αγαπημένα μας και ΧΡΗΣΙΜΑ Απορρίματα!

Την ώρα που η πόλη της Καλαμάτας έχει στιβαγμένα στους δρόμους της (όχι σε αυτούς που περνάνε οι ...θεατές του Φεστιβάλ χορού!!!) περίπου 900 τόνους σκουπίδια !!! είναι μια καλή στιγμή να παραθέσουμε κυρίως ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ και ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, μερικά στοιχεία για την ενέργεια που σπαταλάμε λεηλατώντας τους φυσικούς μας πόρους παρασκευάζοντας διάφορα υλικά που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά και που τελικά μπορούμε να ανακυκλώνουμε δίνοντας ΙΣΩΣ έτσι, μια ευκαιρία στον πλανήτη μας!
1 κουτάκι αλουμινίου «καίει» 0,1 λίτρο πετρέλαιο!
Για ένα ταπεινό κουτάκι αλουμινίου, που ζυγίζει 15 γραμμάρια, χρειάστηκε βωξίτης βάρους 60 γραμμαρίων. Τα κοιτάσματα βωξίτη δεν είναι ανεξάντλητα. Μεγάλες ποσότητες από το υλικό αυτό βρίσκονται στα τροπικά δάση. Η εξόρυξη τους σημαίνει αποψίλωση των πνευμόνων της Γής ή σκάψιμο βουνών. Επιπλέον, για να παραχθεί ένα κουτάκι ξοδεύτηκε ενέργεια ικανή να λειτουργήσει μια τηλεόραση για τρεις ώρες. Όλοι αυτοί οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι πάνε χαμένοι εάν το κουτάκι πέσει στα κοινά σκουπίδια, όπου θα μείνει για πολλά χρόνια πριν διαλυθεί.
Αντίθετα, η ανακύκλωσή του έχει πολλά οφέλη. Για να παραχθεί ένα ολοκαίνουργιο κουτάκι από ανακύκλωση απαιτείται μόλις το 5% της ενέργειας της κανονικής παραγωγής. Έτσι, αποφεύγουμε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν ίσες με το βάρος του.
Για κάθε τόνο ανακυκλώσιμου αλουμινίου κερδίζουμε 4 τόνους βωξίτη, 37 βαρέλια πετρέλαιο, 500 κιλά σόδα και 100 κιλά ασβεστόλιθο.
Και όλα αυτά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού χρειάζονται μόλις 90 μέρες για να εμφανισθεί πάλι στα ράφια.
Ένα γυάλινο μπουκάλι θα φώτιζε ένα δωμάτιο για 8 ώρες!
Κατασκευάζεται από άμμο (που μας δίνει πυρίτιο), ανθρακικό νάτριο και ασβεστόλιθο. Τα τρία αυτά υλικά συγχωνεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και γι' αυτό απαιτείται σημαντική ενέργεια. Υπολογίζεται ότι για την κατασκευή ενός μπουκαλιού καταναλώνεται ενέργεια ίση με αυτή που καίει ένας λαμπτήρας 100W σε οχτώ ώρες!!! Γιατί να πετάμε στα σκουπίδια αυτόν τον πλούτο όταν η ανακύκλωση ενός γυάλινου μπουκαλιού μας δίνει το ίδιο προϊόν με 50% λιγότερη ενέργεια;
Πόσο μάλλον όταν υπολογίζεται ότι με την ανακύκλωση αποσοβούμε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ίσες με το 1/3 του βάρους του μπουκαλιού.
1 μπαταρία μολύνει 400 κυβικά μέτρα νερού!
100 εκατομμύρια μπαταρίες οικιακής χρήσης πωλούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Μεγάλο ποσοστό από τις μπαταρίες αυτού του τύπου (έως και 20%) περιέχουν υδράργυρο, ένα υλικό που προκαλεί νευρολογικές διαταραχές, θάνατο και τύφλωση.
Αν και μικροσκοπικές οι μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστη καταστροφή, εάν πεταχτούν ανεξέλεγκτα, καθώς περιέχουν το εξαιρετικά επικίνδυνο κάδμιο(συνδέεται με καρκινογένεση, πνευμονοπάθειες, νεφρικές βλάβες κ.α.)και σειρά ακόμα τοξικών ουσιών.
Σκεφτείτε ότι μια μπαταρία είναι αρκετή για να μολύνει ένα κυβικό χώμα και 400 κυβικά νερού! Η ανακύκλωση των μπαταριών μας προστατεύει από τέτοιους κινδύνους.
5 πλαστικά μπουκάλια = 1 μπουφάν!
Εκτός από το ότι αυξάνουν τον όγκο των σκουπιδιών (έχει υπολογιστεί ότι ο όγκος που καταλαμβάνει κάθε πλαστικό μπουκάλι, είναι 2,5 φορές το βάρος του) θα χρειαστεί να περάσουν 400-500 χρόνια πριν αρχίσουν να αποσυντίθενται.
Αντίθετα ανακυκλώνοντας μισό κιλό ΡΕΤ πλαστικά μπουκάλια, εξοικονομεί κανείς ενέργεια αντίστοιχη με 12.000 BTU. Η διαδικασία για την ανακύκλωση τους είναι η εξής! Χωρίζονται ανά είδος (PET, PVC, PP), πλένονται και κομματιάζονται.
Από τις νιφάδες κατασκευάζονται διάφορα προϊόντα: από νέα πλαστικά μπουκάλια έως ύφασμα, επένδυση μαξιλαριών και μπουφάν.
Έχει υπολογιστεί ότι 5 πλαστικά μπουκάλια είναι αρκετά για την επένδυση ενός μπουφάν, 25 για ένα φλις παλτό και 26 για να φτιαχτεί ένα κοστούμι από πολυεστέρα.
Πάνα 1 χρήσης: 15 δέντρα ανά παιδί!
Μπορεί να είναι πρακτική αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Και δεν μιλάμε μόνο για το οικονομικό κόστος (που μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ανά παιδί) αλλά για το περιβαλλοντικό κόστος.
Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε παιδί χρειάζονται πάνω από 5.000 χιλιάδες πάνες μιας χρήσης, ποσότητα που απαιτεί την θυσία 15 δέντρων!
1 εκατομμύριο δέντρα κόβονται κάθε χρόνο μόνο για πάνες μιας χρήσης....
Είναι από τα σκουπίδια που «φουσκώνουν» τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων, καθώς οι πάνες που χρησιμοποιεί ένα και μόνο παιδί ξεπερνούν σε βάρος τον ένα τόνο!
Ένα σπίτι «παράγει» 7,7 κιλά τετραπάκ ετησίως!
Οι συσκευασίες τετραπάκ κατακτούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Υπολογίζεται ότι μια οικογένεια καταναλώνει ετησίως 300 λίτρα γάλα και «παράγει» σκουπίδια τετραπάκ βάρους 7,7 κιλών.
Αν και ελαφρύ, μαλακό και ταυτόχρονα ανθεκτικό, το τετραπάκ αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για οποιοδήποτε σύστημα ανακύκλωσης.
Καθώς αποτελείται κατά 77% από χαρτί, 18% από πλαστικό και 5% από αλουμίνιο, η ανακύκλωσή του απαιτεί τον διαχωρισμό των υλικών, πράγμα που καθιστά αρκετά δαπανηρό το κόστος της.
300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο γίνονται σακούλες!
Παράγωγο του πετρελαίου και σύμβολο της κοινωνίας μιας χρήσης η πλαστική σακούλα έχει κατακλύσει τη ζωή μας. Πάνω από 60.000 τόνοι πλαστικού μιας χρήσης καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Η παραγωγή τους υπολογίζεται ότι στοιχίζει περίπου 300 εκατ. Ευρώ. Πολλάπλάσιο είναι το κόστος τους από τη στιγμή που θα πεταχτούν. Αυξάνουν τον όγκο των σκουπιδιών, η διαχείρισή τους είναι δύσκολη, ενώ χρειάζεται από100 έως 400 χρόνια για να διαλυθεί, αφού ταφεί. Επιπλέον δυσκολέυει την αποσύνθεση των οργανικών απορριμμάτων. Όταν πέφτουν στη θάλασσα είναι πολύ επικίνδυνες. Εκτός από την ρύπανση προκαλούν τον θάνατο ψαριών, χελωνών, πουλιών, θαλάσσιων θηλαστικών.
Η αχρέωτη διανομή της πλαστικής σακούλας επιβαρύνει 0,3 την τελική τιμή.
Ο βασικός στόχος είναι η μείωση της χρήσης της. Από ΄κει και πέρα η εκ νέου χρησιμοποίησή, η ξεχωριστή συλλογή και η ανακύκλωση (παρ' ότι κοστίζει αρκετά) αποτελούν καλύτερες επιλογές από το πέταγμα στο σωρό.
Για κάθε τόνο χαρτιού, γλιτώνεις 32.000 λίτρα νερό!
Η έκρηξη του χαρτιού κατακλύζει το σπίτι μας με χαρτί κάθε είδους. Μπορεί πολλά απ' αυτά να δίνονται δωρεάν, το πραγματικό όμως κόστος του χαρτιού είναι πολύ μεγάλο. Το ποσό γίνεται κατανοητό όταν δούμε τι κερδίζουμε από την ανακύκλωσή του. Για κάθε τόνο χαρτιού που ανακυκλώνουμε, σώζουμε 17 δέντρα, 32.000 λίτρα νερού, 2 βαρέλια πετρελαίου και 4.100 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος, ικανού να καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού για πέντε μήνες.
Σημαντική η εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου (πάνω από 74%) και βέβαια η μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Ένας τόνος καλής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί αντικαθιστά τρεις τόνους ξύλο για χαρτί.
Στην προσπάθεια για ιλουστρασιόν εκτυπώσεις περνούν το χαρτί με καολίνη που περιέχει άργιλο. Αυτό δυσκολεύει την ανακύκλωση, καθώς δημιουργεί σβόλους και δίνει κακής ποιότητας χαρτί.
5 λεπτά για να αδειάσει, 200 χρόνια για να λιώσει!
Χρησιμοποιούμε ένα πλαστικό ποτηράκι για ένα λεπτό και αυτό κάνει 200 χρόνια να λιώσει! Δεν συμφέρει αλλά οι fast food συνήθειές μας κάνουν κάθε είδους πλαστικά σκεύη μιας χρήσης συνώνυμα της καθημερινότητας.
Φτιαγμένα συνήθως από πολυστυρένιο αποτελούν μεγάλο μέρος του όγκου των πλαστικών απορριμμάτων και είναι εξίσου δύσκολο να διαλυθούν.
Το 1/3 των σκουπιδιών μας είναι κομποστ!
Φλούδες από φρούτα, λαχανικά, κάθε είδους υπολείμματα φαγητού πέφτουν στον σκουπιδοτενεκέ μας, φτάνοντας το 35%-50% του συνόλου των σκουπιδιών μας.
Τα οργανικά απορρίμματα είναι πολύτιμο προϊόν ενέργειας, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και στην κίνηση αυτοκινήτων (παραγωγή βιοαερίου)
Τα οργανικά σκουπίδια διοχετεύονται αυθημερόν σε μονάδες λιπασματοποίησης. Αυτό το οργανικό πλεόνασμα είναι ο πλούτος, που σήμερα πάει χαμένος!
Τα σκουπίδια που παράγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα φθάνουν τα 17.500.000 κυβικά.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να βοηθήσουμε το περιβάλλον!!!
Ακόμα και τώρα που η πόλη μας "δοκιμάζεται" από πολιτική αδράνεια, αυτοδιοικητική πασαρέλα ευθυνών και από τη δική μας ΑΠΑΘΕΙΑ...