Weather - Καιρός

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Jazz, Καλαμάτα 2010

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Jazz, Καλαμάτα 2010

Φέτος το καλοκαίρι διοργανώνεται το Kalamata Jazz Festival, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ στην Καλαμάτα από τις 23 έως και τις 25 Ιουλίου 2010 με συμμετοχές μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το φεστιβάλ που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου της Καλαμάτας, πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση από ομάδα μουσικών και ενεργών πολιτών της πόλης, με την καλλιτεχνική και οργανωτική ευθύνη των μουσικών Κώστα Γιαξόγλου και Βασίλη Κουτίβα και της αστικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας «Θαλλώ». Την οπτική επικοινωνία του φεστιβάλ σχεδίασε ο Λευτέρης Σταματελόπουλος (diadrasi), ενω την τεχνική επιμέλεια έχει ο Αλέξης Γκίκας.
Αφετηρία αυτής της προσπάθειας αποτελεί η βαθιά αγάπη για το πολυδιάστατο ιδίωμα της τζαζ. Μια ιδιαίτερη μορφή μουσικής έκφρασης, η οποία στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό, την επικοινωνία, την έκφραση έντασης και συναισθημάτων πάνω στη στιγμή και τη συγχώνευση πολλών και διαφορετικών ειδών σε έναν παγκόσμια αναγνωρισμένο ήχο.
Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει στην Καλαμάτα τα τελευταία 8 χρόνια οπότε πραγματοποιήθηκαν μια σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων γύρω από τη τζαζ σε κλειστό κύκλο αρχικά και ευρύτερο αργότερα. Σ’αυτές τις προσπάθειες σταθερός αρωγός υπήρξε η μουσική σκηνή “Bassaviola” του Τάκη Νικολόπουλου.
Ο νέος αυτός θεσμός που ξεκινάει μόλις μια μέρα μετά τη λήξη του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη.
Στο Café Exis στον Πεζόδρομο Βαλαωρίτου την Παρασκευή 23, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων – Aναψυκτήριο ΟΣΕ το Σάββατο 24 και στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας την Κυριακή 25 Ιουλίου.
Την Παρασκευή 23 στο Café Exis, στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου 11 θα εμφανιστούν στις 20.30 η αθηναϊκή μουσική κολλεκτίβα Miyagi’s Dream με τον Δημήτρη Τάσαινα και τον Κωνσταντίνο Κόκκινο στις φωνές και φυσικά η τοπική power jazz-funk μπάντα Freak Brothers Band σε μια συναυλία - party έναρξης!
Tο Σάββατο στις 20.30 στο Πάρκο Σιδηροδρόμων στο Αναψυκτήριο ΟΣΕ, το πολύ αξιόλογο κουαρτέτο του δεξιοτέχνη του νέϋ Χάρη Λαμπράκη με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα ντράμς, τον Δημήτρη Θεοχάρη στο πιάνο και τον Δημήτρη Τσεκούρα στο κοντραμπάσσο θα παρουσιάσει τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Θέα».
Θα εμφανιστεί επίσης το γκρουπ του πληθωρικού νέου σαξοφωνίστα Δημήτρη Παντελιά με την εξαιρετική Ελένη Βαλεντή στη φωνή ενώ θα ακολουθήσει το δυναμικό τριο των Tzoum με Σωτήρη Ντούβα στα ντραμς, τον Γιάννη Πουπούλη στην άταστη ηλ. κιθάρα και στα live electronics και τον Γιώργο Παλαμιώτη στο ηλ.μπασο!
Την Κυριακή στις 21.30 στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας έρχεται το εκρηκτικό avant garde τριο από τη Νέα Υόρκη NOW vs NOW με τους βιρτουόζους Jason Linder, Παναγιώτη Ανδρέου και Mark Guiliana, το οποίο θα ολοκληρώσει την Ευρωπαϊκή του περιοδεία στο Φεστιβάλ Καλαμάτας. Τη βραδιά θα ανοίξουν οι Blazin’ Quartet από το Άμστερνταμ οι οποίοι το 2008 ανακηρύχτηκαν το Καλύτερο Ολλανδικό τζαζ γκρουπ στο North Sea Jazz Festival.
Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου θα είναι ελεύθερες για το κοινό ενώ η εκδήλωση του Κάστρου θα έχει είσοδο 12€. Στο διάλειμμα θα κεραστεί τοπικό κρασί από τη διοργάνωση, προσφορά της Οινομεσσηνιακής.
Τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μουσικό σεμινάριο (Jazz Clinic) με τους Now vs. Now σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας στις 18.00.