Weather - Καιρός

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Bάσεις: Πέρασαν και με ...μηδέν!!! Κατάντια

Φοιτητής με...λευκή κόλλα!
Το Υπουργείο Παιδείας σε χειμέρια νάρκη...

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 2010 ανέδειξαν βάσεις δύο ταχυτήτων και μαζί τον έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα πολλών σχολών της περιφέρειας και την απαξία των πτυχίων που προσφέρουν.
Με την κατάργηση της βάσης του “10”, η χθεσινή μέρα βρήκε το σύνολο των υποψηφίων της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης να εισάγονται σε κάποιο ΑΕΙ και ΤΕΙ (αρκεί να είχε δηλωθεί στο μηχανογραφικό δελτίο), αφού αρκούσαν λιγότερα από χίλια μόρια (μέσος όρος βαθμολόγησης περίπου ένα) για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση....
Αναλύοντας τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων αξίζει να επισημάνουμε την ολική κατάρρευση των βάσεων των ΤΕΙ στην περιφέρεια, τη μεγάλη πτώση σε σχολές κυρίως ΤΕΙ με ασαφή επαγγελματικό ορίζοντα, την άρνηση ακόμη και των αριστούχων της περιφέρειας να μετακινηθούν σε δημοφιλέστερα τμήματα αστικών κέντρων (κάτι που παραδοσιακά έκαναν) και να προτιμήσουν τις σπουδές κοντά στο σπίτι. Επιπλέον, τη μεγάλη άνοδο των βάσεων των τμημάτων με ευρύ μεταπτυχιακό προσανατολισμό (π.χ. Μαθηματικό - Φυσικό, Χημικό κ.ά.), την “πεισματική” παραμονή των ιατρικών σχολών σε μεγάλα βαθμολογικά ύψη, που συμπαρασύρει και τις παραϊατρικές επιλογές.
Την απροθυμία των αριστούχων της θεωρητικής κατεύθυνσης να εμπλακούν σε εργασιακές περιπέτειες με το δημόσιο, γεγονός που “έριξε” τις παιδαγωγικές και “ανέβασε” άλλες σχολές όπως της Φιλολογίας, της Ιστορίας, της Ψυχολογίας, στο ούτως ή άλλως “ρηχό” πρώτο επιστημονικό πεδίο. Τη διάθεση των υποψηφίων να επιλέγουν ΑΕΙ και ΤΕΙ ερευνητικού και οικονομικού προσανατολισμού, ενώ οι αμετανόητοι δημοσιολάτρες οδήγησαν σε άνοδο τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Πάντως για άλλη μια χρονιά πέντε στους έξι υποψηφίους θα σπουδάσουν κάτι που δεν θέλουν, ενώ πολλοί αριστούχοι -και άλλοι που δεν πέτυχαν στην πρώτη επιλογή τους- μπορούν να διεκδικήσουν το “θέλω” τους με “μεταπτυχιακή αντεπίθεση”...
Οι βάσεις με αριθμούς
Στα ΑΕΙ, πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε 122 τμήματα επί συνόλου 345, ενώ υπήρξαν και 209 τμήματα με άνοδο. Στις σχολές όπου οι βάσεις εισαγωγής κινήθηκαν καθοδικά, η πτώση κυμάνθηκε από τέσσερα έως και 9.907 μόρια. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στο τμήμα Ανθυποπυραγών (ειδική κατηγορία), καθώς η βάση διαμορφώθηκε στα 2.177 μόρια έναντι 12.084 πέρυσι (9.907 μόρια κάτω!). Πτωτικά κινήθηκαν όλες οι αρχιτεκτονικές σχολές, ενώ οριακή (της τάξεως των 20-30 μορίων) ήταν η πτώση στις ιατρικές σχολές (συγκεκριμένα κατά 23 μόρια έπεσε η βάση για την Ιατρική της Αθήνας και κατά 26 μόρια η Ιατρική της Θεσσαλονίκης). Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις οδοντιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης (137 και 103 μόρια αντίστοιχα).
Στα ΤΕΙ, πτώση από 17 έως και... 10.105 μόρια παρατηρήθηκε σε 97 τμήματα επί συνόλου 213. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια και η κατάργηση της βάσης του 10. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής Ηπείρου με έδρα στην Άρτα, καθώς η βάση διαμορφώθηκε στα 1.374 μόρια από 11.479 μόρια που ήταν το 2009. Σημαντική πτώση παρατηρήθηκε στα περισσότερα ΤΕΙ της επαρχίας. Υπάρχουν σχολές (π.χ. τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος στην Κοζάνη) όπου η εισαγωγή γίνεται με λιγότερα από 1.000 μόρια (στη συγκεκριμένη περίπτωση 868). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη άνοδος φέτος παρουσιάστηκε στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (2.152 μόρια), στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης στις Σέρρες (1.922 μόρια) και στο τμήμα Αυτοματισμού στο Μεσολόγγι (1.086 μόρια).
Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου.
Σχολές… ελεύθερης πρόσβασης!
Προβληματισμένοι από την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, κυρίως της περιφέρειας, με μέσο όρο βαθμολογίας ακόμη και κάτω από τη μονάδα εμφανίστηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος. (φωτό)
Η υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει το φαινόμενο που προέκυψε λόγω της κατάργησης της βάσης του 10, λέγοντας ότι “διαμορφώνονται, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή με το απολυτήριο λυκείου μπορεί κάποιος ουσιαστικά να συμμετέχει στις σχολές αυτές”.
Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος είπε χαρακτηριστικά επ’ αυτού ότι “δεν υπάρχει αξιόπιστη μεταλυκειακή βαθμίδα” και πρόσθεσε: “Με το απολυτήριο λυκείου έχει δικαίωμα ένα παιδί να πάει στη σχολή Ανθυποπυραγών και εκεί η ίδια η σχολή έχει όλα τα περιθώρια και οι καθηγητές της να κρίνουν αν μπορεί να υποστηριχθεί για να συνεχίσει ή αν δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στον πρώτο χρόνο”.
Αλλαγές στις πανελλήνιες
Η κ. Διαμαντοπούλου ανήγγειλε αλλαγές στο ισχύον σύστημα πανελλήνιων εξετάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τη σχολική χρονιά 2013-2014, ουσιαστικά θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη λυκείου του χρόνου.
Οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα αναφέρονται στη σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και στον περιορισμό της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα περισσότερα από 30.000 άτομα απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. “Το υπουργείο θα λάβει και τα φετινά δεδομένα και τη φετινή διαμόρφωση των τμημάτων των πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ υπόψη, ώστε να προχωρήσει στις τελικές επιλογές που αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα, αλλά και τη νέα χωροταξική αναδιάρθρωσή τους.
Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και σύμφωνα με πολύ σοβαρά στοιχεία που έχουμε μαθητές οι οποίοι ήταν κάτω από τη βάση, πολύ κάτω από τη βάση, και με σχετικά μικρό βαθμό απολυτηρίου, δεν εμποδίζονταν από το να βγαίνουν σε χώρες του εξωτερικού και να γυρίζουν με πτυχία σχολών με πολύ υψηλό βαθμό ανταγωνισμού στην Ελλάδα. Επομένως, είναι σωστό να μην έχουμε μια υποκριτική προσέγγιση, γιατί είναι πιο ανατριχιαστικό το να πούμε κάποια στιγμή ότι δεν θα έχουμε εμποροπλοιάρχους ή δεν θα έχουμε ανθοκόμους ή δεν θα έχουμε ανθυποπυραγούς, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά με απολυτήριο λυκείου να έχουν αυτή τη δυνατότητα επιλογής και προσπάθειας”, τόνισε η υπουργός.
Συγχρόνως, προγραμματίζονται και αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σχετικό κείμενο θα δοθεί για διαβούλευση στο τέλος Σεπτεμβρίου, για να γίνει διάλογος και να πάρει το δρόμο της Βουλής.
ΝΔ: Εισαγωγή σε ανώτατες σχολές με λευκή κόλλα
Για δραματική υποβάθμιση της παιδείας και απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ έκανε λόγο για θλιβερά αποτελέσματα, τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της. “Η εικόνα των φετινών αποτελεσμάτων, με υποψηφίους να εισάγονται σε ανώτατες σχολές με λευκές κόλλες, συνιστά το χαμηλότερο ρεκόρ από καταβολής του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων”, είπε χαρακτηριστικά.
Το ΚΚΕ τονίζει πως την ώρα που η καπιταλιστική κρίση δοκιμάζει ακόμη πιο βαθιά τη ζωή της λαϊκής οικογένειας “είναι ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων το να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα για τους φοιτητές και σπουδαστές, παιδιά ανέργων και φτωχών οικογενειών, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση των παιδιών τους, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν”.
Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ επισημαίνει ότι “οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην αλλαγή του ισχύοντος εξεταστικού συστήματος, που επιτρέπει να μοιράζονται άνισα οι μορφωτικές ευκαιρίες στους νέους, σε βάρος των παιδιών που προέρχονται από τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Γι' αυτά τα παιδιά το μορφωτικό μέλλον φαίνεται πιο σκοτεινό, καθώς οι γονείς τους υφίστανται τις συνέπειες της υποβάθμισης των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων τους, που μειώνονται ακόμη περισσότερο από τα μέτρα κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ”.
Το ΛΑ.Ο.Σ. επισήμανε ότι “επ’ ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τα Α.Ε.Ι και τα Τ.Ε.Ι, στην κυβέρνηση ας καταλάβουν ότι η λύση είναι: ανοιχτά τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους, να εγγράφεται όποιος θέλει και η “κρισάρα” να υπάρχει μεταξύ 1ου και 2ου έτους σπουδών”.
Γεμίζουν οι γκαρσονιέρες στην ...Κοζάνη
Η κατάργηση της βάσης του 10 εκτόξευσε στα ύψη τον αριθμό των εισακτέων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συγχρόνως οι βάσεις σε σχεδόν όλες τις σχολές έκαναν βουτιά.
Στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ακριτικής περιοχής ο αριθμός των εισακτέων έσπασε ρεκόρ. Φέτος εισήχθησαν 4.780 φοιτητές, όταν πέρυσι είχαν εισαχθεί μόλις 2.000 και πρόπερσι 3.000. Πολλά τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έχουν εξασφαλίσει για φέτος πληρότητα 100% σε σχέση με τις θέσεις που έδωσε το υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ αυτών που θα ξαναδούν φοιτητές είναι και ορισμένα που θα έκλειναν λόγω έλλειψης φοιτητών, αλλά τώρα εξασφάλισαν την επιβίωσή τους.
Η μέση πληρότητα σε όλα τα τμήματα ανέρχεται σε 80%, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 30%-40%. Τα τμήματα με 100% πληρότητα είναι το μαιευτικής Πτολεμαΐδας και τα ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας και διοίκησης επιχειρήσεων και λογιστικής στην Κοζάνη. Είναι ακόμη τα δύο από τα τρία τμήματα των Γρεβενών που φυτοζωούσαν (επιχειρησιακής πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών πληροφορικής στη διεύθυνση και στην οικονομία), καθώς και το φυτικής παραγωγής Φλώρινας, το οποίο είχε λιγότερους από δέκα σπουδαστές και πήγαινε για κλείσιμο.
Βεβαίως, με δεδομένα τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών, εκτιμάται ότι το 20% των επιτυχόντων δεν θα εγγραφεί, ενώ περίπου ισάριθμο ποσοστό θα εγγραφεί, αλλά δεν θα παρακολουθήσει.
Το ρεκόρ των εισακτέων εξηγείται από τη μεγάλη πτώση των βάσεων. Οι βάσεις έπεσαν σε όλα τα τμήματα, πλην των τμημάτων μαιευτικής και δημοσίων σχέσεων, που ανέβηκαν λίγο. Μάλιστα σε ορισμένα τμήματα, όπως στο γεωτεχνολογίας και περιβάλλοντος και βιομηχανικού σχεδιασμού, μειώθηκαν κατά 7.000(!) μόρια, κάνοντας βουτιά στα 900 και 980 μόρια αντιστοίχως.
Το καλό και το κακό
“Η μείωση των βάσεων και η αλματώδης αύξηση των εισακτέων είναι και καλό και κακό”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χαραλαμπίδης. “Καλό γιατί ξαναγεμίζει το ΤΕΙ φοιτητές και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους τα τμήματα που σκεφτόμασταν να καταργήσουμε ή να συγχωνεύσουμε. Κακό γιατί η αθρόα είσοδος σηματοδοτεί υποβάθμιση στην ποιότητα των σπουδών”.
Ο κ. Χαραλαμπίδης, ασφαλώς, διαβεβαίωσε ότι “από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να διατηρήσουμε το επίπεδο
σπουδών στην ανώτερη δυνατή στάθμη”, ωστόσο ξεκαθάρισε: “Αυτό όμως σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα του υπουργείου. Η αύξηση του αριθμού των φοιτητών σημαίνει και αύξηση των κονδυλίων, αλλά δυστυχώς εδώ συμβαίνουν τα παράδοξα, αφού λόγω και της οικονομικής συγκυρίας οι οικονομικοί πόροι είναι δραστικά μειωμένοι”. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως “δεν μας έχουν εγκρίνει τις 30 θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού που είναι αναγκαίες. Όσο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα κονδύλια για τα κτιριακά, εκεί οι κάνουλες έκλεισαν”.