Weather - Καιρός

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο


Για την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων, τη στήριξη των κτηνοτρόφων αλλά και την άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του για την οικονομία.
Όπως εξήγησε από το βήμα του Ζαππείου, το συνολικό κόστος αυτών των μέτρων δεν ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από ισοδύναμα μέτρα μεταξύ των οποίων η αύξηση του φόρου στα κέρδη στα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.
Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, επισήμανε πως υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούν άμεσα και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους.
Για τους ομολογιούχους «που έχασαν αποταμιεύσεις μιας ζωής με το κούρεμα», υποστήριξε ότι πρέπει να αποζημιωθούν.
Δεσμεύθηκε ακόμη ότι δεν υπάρξουν νέοι φόροι ούτε νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού.
«Δεσμεύομαι ότι θα κάνω τα πάντα, ώστε οι περικοπές δαπάνης να γίνουν από τη σπατάλη που υπάρχει παντού», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επισήμανε πως ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί θα ιδιωτικοποιηθεί, ενώ για τον ΟΣΕ σημείωσε ότι ένα μέρος από την περιουσία του μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας ρευστότητα και επιστρέφοντας τα 6,5 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο στις επιχειρήσεις.
Στο πεδίο της φορολογίας, τόνισε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων, ξεκινώντας από τη μείωση του φορολογικών συντελεστών των Νομικών προσώπων στο 15%, θα προχωρήσει σε φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων, δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, ενώ θα αντικατασταθεί το χαράτσι με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ.
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει μικρότερους φορολογικούς συντελεστές ώστε να χτυπηθούν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, μείωση στο ελάχιστο της δυνατότητας συναλλαγής, δηλαδή της επαφής έφορου και φορολογούμενου, με ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και αύξηση των ποινών για όσους επιμένουν να φοροδιαφεύγουν.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε επίσης οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να είναι απόλυτα σύννομο.
Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει ακόμη, όπως ανέφερε, ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων, αλλά και για τη νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και μέτρα για την Οικοδομή. Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με το που αρχίζει να υπάρχει ρευστότητα, το 1o μέτρο θα είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για 10 χρόνια.
Μεταξύ των διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας, με τη σύσταση ενός έκτακτου μηχανισμού από ειδικούς, που θα παρακολουθεί τι προχωράει και τι όχι, με απευθείας λογοδοσία στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Εξήγγειλει ακόμη φαστ τράκ για όλες τις σημαντικές επενδύσεις, καθώς και τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας απεμπλοκής επενδύσεων, δηλαδή ειδικός φάκελος για κάθε επένδυση. Η ΝΔ θα προχωρήσει και σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
Στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης από τη ΝΔ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Μαρίνες, ανασύσταση των ναυπηγείων
- Καθετοποίηση και εξαγωγή προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, ενεργειακή επεξεργασία απορριμμάτων
- Αναπτυξιακό πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων, επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές
- Προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής, προγράμματα αύξησης του Τουρισμου και παραθεριστικής κατοικίας
Προτεραιότητα «στη μάχη των τιμών»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε ως πρώτο στόχο να μικρύνει «το χάος ανάμεσα στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι», ενώ προανήγγειλε ανασυγκρότηση και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σπάσιμο των καρτέλ που κρατούν ψηλά τις τιμές.
«Οι τιμές είναι η μάχη που δεν δόθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Εμείς τη μάχη των τιμών θα τη δώσουμε κατά προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
«Θα τα αλλάξουμε όλα»
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στόχος του κόμματός του είναι να τα αλλάξει όλα, τόσο το μοντέλο ανάπτυξης όσο και το σύστημα διακυβέρνησης».
Πρότεραιότητα του σχεδίου της ΝΔ, όπως είπε, είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει σχέδιο και αυτό την κάνει να διαφέρει από τους άλλους, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την Αριστερά, που, όπως είπε, δεν έχουν σχέδιο.
Κατηγόρησε την Αριστερά ότι προσφέρει ένα πανόραμα αντίθετων και αντιφατικών απόψεων και ότι «περιμένει την κρίση, ελπίζει στην κρίση και τρέφεται από την κρίση».
Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του και κατά των νεότερων κομμάτων, τα οποία, όπως ανέφερε, δεν είναι αριστερά αλλά έχουν πάρει τις νεότερες συνήθειες των Αριστερών, καθώς «τοκίζουν στην απελπισία του κόσμου».
Ζήτησε εκ νέου καθαρή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία «για να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος». «Δεν θέλω να κυβερνήσω αθροίζοντας κομματικές αδυναμίες.Θέλω να κυβερνήσω απελευθερώνοντας τις δυνάμεις ολόκληρου του Έθνους», υπογράμμισε.
Την ερχόμενη Πέμπτη - πάλι από το Ζάππειο - ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις προτάσεις για το σύστημα διακυβέρνησης, τους θεσμούς, την Παιδεία, την Υγεία, το Σύνταγμα και την Ασφάλεια.