Weather - Καιρός

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Aύριο ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζει το Ζάππειο ΙΙΙ

Το «Ζάππειο ΙΙΙ» θα καταθέσει αύριο Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας ότι με τα ισοδύναμα που θα προτείνει και τη φορολογική πολιτική που θα δεσμευτεί ότι θα υιοθετήσει θα πείσει τους πολίτες πως η αιμορραγία της τσέπης τους θα σταματήσει, αν η ΝΔ εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η λέξη «αυτοδυναμία» δεν αναφέρεται σε πολλές από τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών.

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ γνωρίζει ότι η προεκλογική περίοδος θα επικεντρωθεί στην οικονομία, καθώς η χώρα μας μπορεί να πήρε ανάσα με το κούρεμα, αλλά δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Επιπλέον όλοι οι πολίτες σκέφτονται τα νέα μέτρα, ύψους 11,5 δισ., που πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο για το 2014-2015.
«Έχουμε αναξιοποίητο πλούτο» 
Τον αναξιοποίητο πλουτοπαραγωγικό πλούτο της χώρας και το δαιμόνιο των Ελλήνων επικαλείται ο Αντώνης Σαμαράς, για να στηρίξει την προεκλογική δέσμευσή του για ανάπτυξη. «Μόνο ένα μικρό μέρος από όλον αυτόν τον πλούτο να αξιοποιούσαμε θα βγαίναμε από τα τωρινά προβλήματα και θα γινόμασταν αληθινός Ολυμπιονίκης της ανάπτυξης διεθνώς», είπε πριν από λίγες ημέρες, φράση που αναμένεται να επαναλάβει στο Ζάππειο.
Η απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, που θα συνοδευτεί από την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη στοχοποίηση των συντεχνιών και την αντιμετώπιση της διαπλοκής, είναι το δεύτερο σκέλος του σχεδίου της ΝΔ.
Στο σχέδιο ανάπτυξης εντάσσονται η ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα δεσμευτεί ότι θα επιστρέψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές από την επόμενη χρονιά, θα συμψηφίσει τις οφειλές από και προς το δημόσιο. Επιπλέον θα δεσμευτεί για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων και θα προτείνει φορολογική αμνήστευση, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα, όπως συνέβη σε Βέλγιο και Ιταλία.
Ειδική αναφορά θα κάνει στους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Δέσμευση της ΝΔ είναι να μην ξεπερνούν οι δόσεις το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Ωστόσο από τη Συγγρού επισημαίνουν: «Αυτή η ρύθμιση δεν είναι απλή. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γονατίσει το τραπεζικό σύστημα».
Έγκλημα και τιμωρία 
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχασε μεγάλο κομμάτι της δύναμής του, αλλά και στη ΝΔ, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, στοίχισε η συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι επιτελείς του κόμματος είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να αντιστρέψουν τη σημερινή εικόνα ποντάροντας κυρίως στην αγωνία των πολιτών να μη διολισθήσει περαιτέρω η χώρα. Αστάθμητος παράγοντας η νεολαία, που γυρίζει την πλάτη στο δικομματισμό, γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ
ενισχύει την επικοινωνία του μέσω των social media.
H βασική επιχειρηματολογία απέναντι στο θυμωμένο πολίτη θα είναι η ανάγκη σταθερότητας μέσα από ρεαλιστικές και κοινωνικά ευαίσθητες προτάσεις. Έτσι πιστεύουν στη Συγγρού ότι θα αντιμετωπίσουν τον πολυκερματισμό της Δεξιάς. Δηλαδή θα προσπαθήσουν να περάσουν το εκλογικό μήνυμα ότι κάθε άλλη επιλογή προς τα δεξιά ή τα αριστερά θα στοιχίσει στην Ελλάδα ακόμη και την παραμονή της στο ευρώ.
Κι αν η ΝΔ αποδομεί την οικονομική αντιπρόταση των αντιμνημονιακών κομμάτων, υιοθετεί πλήρως τη σκληρή ατζέντα των έτερων κεντροδεξιών κομμάτων σε θέματα κάθαρσης, δημόσιας ασφάλειας και μετανάστευσης.
Για όσους υπουργούς διαπιστωθεί ότι έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα θα προτείνει άμεση τιμωρία με ταυτόχρονη δήμευση της περιουσίας τους.
Προς επίρρωση των παραπάνω ήδη ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί ότι θα εξεταστούν από δικαστές τα «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 και μετά.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι υποσχέσεις «θα κατεβάσουμε τις κουκούλες» και «θα επανακαταλάβουμε τις πόλεις από τους λαθρομετανάστες».
ΔΕΞΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ Σφήνα οι μικροί  
Η αγωνία του ΛΑΟΣ είναι να καταφέρει να μπει στη Βουλή, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μέχρι τώρα κινείται σε επίπεδα κάτω του 3%.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης πιστεύει ότι θα αποδειχθεί «επτάψυχος», ενώ όλοι στο κόμμα αισιοδοξούν μετά την προσχώρηση του Γιώργου Κύρτσου. Στόχος του Γ. Καρατζαφέρη είναι να διεμβολίσει το δικομματισμό, εκτιμώντας ότι το μετεκλογικό τοπίο θα πυροδοτήσει περαιτέρω κρίση στην κεντροδεξιά και κυρίως στη ΝΔ. Αγωνία να πιάσει το εκλογικό ποσοστό του 3% έχει και η Δημοκρατική Συμμαχία ποντάροντας στην επόμενη μέρα. Η Ντόρα Μπακογιάννη πιστεύει ότι η αυτοδυναμία είναι ανέφικτη και πως η συνεπής στάση της θα επιβραβευτεί. Ο Πάνος Καμμένος θα προσπαθήσει να επαληθεύσει τα δημοσκοπικά ευρήματα, που εμφανίζουν σίγουρη την είσοδό του στην επόμενη Βουλή. Η αγωνία του είναι να πείσει ότι έχει κυβερνητική πρόταση, ώστε οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» να μην καταγραφούν στις συνειδήσεις των πολιτών ως κόμμα διαμαρτυρίας.