Weather - Καιρός

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΗ...


Αυξήσεις 4% με 14 % στο κόστος της ενέργειας ανά κιλοβατώρα, πάγωμα ή μειώσεις στα πάγια, ανατιμήσεις σε επιμέρους στοιχεία των λογαριασμών όπως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που φθάνουν ακόμη και σε τετραψήφια ποσοστά και περαιτέρω περιορισμός των κλιμακίων κατανάλωσης, είναι οι αλλαγές στα οικιακά τιμολόγια που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ. 
Η μέση αύξηση για τα νοικοκυριά, σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΗ κυμαίνεται από 9 έως 12%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Α. Ζερβός, με σημερινές δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να μειώσει τις επενδύσεις για να αποφύγει στάση πληρωμών, ενώ κάλεσε το Δημόσιο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν, όπως είπε, τα 180 εκατ. ευρώ, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τις οφειλές για την ηλεκτροδότηση των φωτεινών σηματοδοτών που εκκρεμούν από το 1998...
Επιπλέον, ο κ.Ζερβός ζήτησε να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά, τονίζοντας ότι το 2012, αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο η ΔΕΗ καλείται να ενισχύσει τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος με ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ λόγω της ύπαρξης αυτών των στρεβλώσεων. Αναφερόμενος δε στο αίτημα του ΥΠΕΚΑ για κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, είπε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν δέχεται εντολές από το υπουργείο καθώς το μειωμένο τιμολόγιο προβλέπεται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για να καταργηθεί θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στο ρεύμα μέσα στη χρονιά, ο κ. Ζερβός είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν το ΥΠΕΚΑ θα αποδεχθεί τη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ, για προσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο με βάση την εξέλιξη του κόστους. Ο ίδιος τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων που εγκρίθηκαν εφέτος οφείλονται σε αύξηση φόρων ή άλλων στοιχείων κόστους και μόνο το 1,1% αποτελεί «καθαρή» αύξηση για την επιχείρηση. Ο κ. Ζερβός είχε προειδοποιήσει πέρυσι για κίνδυνο στάσης πληρωμών στο πρώτο τρίμηνο αν δεν δίνονταν αυξήσεις 15%, ενώ σήμερα ανέφερε ότι για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, εντείνει τις προσπάθειες μείωσης του κόστους και θα προχωρήσει αν χρειαστεί σε μείωση του επενδυτικού προγράμματος.
Με το νέο τιμολόγιο, που ισχύει από την αρχή του έτους, τα κλιμάκια κατανάλωσης μειώνονται από έξι σε τέσσερα, με προοπτική μεσοπρόθεσμα να καταλήξουν σε ένα οπότε το σύνολο της κατανάλωσης θα χρεώνεται με ενιαία τιμή ανά κιλοβατώρα
Οι νέες τιμές είναι:

   -Από 0- 800 κιλοβατώρες 0,05625 ευρώ/ kwh (αύξηση 4,16 %).
   -Από 801- 1000 kwh, 0,0785 ευρώ/ kwh (αύξηση 14,4 %)
   -Από 1001- 2000 kwh, 0,0815 ευρώ/ kwh (αύξηση 12,1- 14,7 %)
   -Πάνω από 2000 kwh 0,09155/ kwh (αύξηση 12 %).


Τα πάγια παραμένουν στα περυσινά επίπεδα εκτός από το πάγιο τριφασικής παροχής για κατανάλωση άνω των 2000 kwh που μειώνεται κατά 34 %. Στα περυσινά επίπεδα παραμένουν και οι χρεώσεις για το νυχτερινό ρεύμα (4 ευρώ το τετράμηνο το πάγιο και 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα η ενέργεια).
Οι καθυστερήσεις πληρωμών λόγω οικονομικής αδυναμίας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δεν εμφανίζουν σημαντικές μεταβολές. Περίπου το 3 % των καταναλωτών υπολογίζεται ότι αφήνουν απλήρωτους περισσότερους από 4 λογαριασμούς στη σειρά. 
Η εικόνα δεν άλλαξε με την επιβολή του Ειδικού Τέλους στα ακίνητα, οι εισπράξεις από το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός, πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο και προβλέπεται να φθάσουν στα 2 δισ. ευρώ για το 2011 έναντι στόχου 1,7 δισ.