Weather - Καιρός

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πιο φτηνό το εορταστικό τραπέζι!

Φθηνότερο κατά 9 ευρώ σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού  Εμπορίου (ΕΣΕΕ).  Γεγονός είναι βέβαια ότι οι οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων έχουν περιοριστεί πάρα πολύ σε σχέση με πέρυσι και η παραπάνω διαπίστωση του ελέγχου τιμών ελάχιστη απήχηση θα έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Συγκεκριμένα, το κόστος για μια εξαμελή μέση ελληνική οικογένεια θα κοστίσει 158 ευρώ έναντι 167 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, με ακριβώς τα ίδια προϊόντα.
Η διαφορά αυτή των 9 ευρώ, που μεταφράζεται σε μείωση 5,27% συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2010, αποδίδεται κυρίως στη  μείωση της τιμής των κρεατικών και ειδικά του  χοιρινού, η τιμή του  οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 5,0 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 30,16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μείωση παρατηρείται και στην τιμή του αρνιού, περίπου 8%.
Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται  αναφορικά με την τιμή  των κρεάτων τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2010, ισοδυναμεί με μία κατά μέσο όρο μείωση των τιμών κατά περίπου 12,7%.
Αναφορικά με τις τιμές των  οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση κατά  81,8%, το λάχανο κατά 30,2% και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μείωση κατά 8,5%. Στα γλυκά, τα μελομακάρονα εμφανίζουν αύξηση 6,2%, ενώ οι κουραμπιέδες μεγαλύτερη αύξηση που φτάνει το 11%.