Weather - Καιρός

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

"Δώστε πίσω τα μάρμαρα της Ελλάδας"!











Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ζήτησε κατά την τελετή των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια λείπουν. Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ενώπιον των ξένων ηγετών.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο Κάρολος Παπούλιας, με το Μουσείο της Ακρόπολης «αποδεικνύει το σεβασμό της προς την ιστορία», χαρακτηρίζοντας «ταυτότητά μας και η περηφάνια μας» τους συμβολισμούς του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

«Κτήμα του Οικουμενικού Πολιτισμού» χαρακτήρισε το μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η ακεραιότητα των μνημείων του Παρθενώνα «δεν είναι αίτημα αποκλειστικά και μόνο της Ελλάδας αλλά διεκδίκηση της Ανθρωπότητας, στην οποία ανήκουν, τόσο ο Παρθενώνας, όσο και οι συμβολισμοί του».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού πρώτα ευχαρίστησε όσου οραματίστηκαν και εργάστηκαν για τη δημιουργία του Μουσείου, αναφερόμενος ονομαστικά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη Μελίνα Μερκούρη, τόνισε, επίσης, στο μήνυμα της προσέγγισης λαών και ανθρώπων μέσω του πολιτισμού «σε εποχές που η προσέγγιση αυτή είναι πιο πολύτιμη παρά ποτέ».

«Θύμα λεηλασίας» χαρακτήρισε τον Παρθενώνα και τα γλυπτά του ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, που έκανε λόγο για «έγκλημα» ενώ επανέφερε την πρόταση του για την αναπλήρωση του κενού που θα προκύψει στο Βρετανικό Μουσείο από την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με δανεισμό από την Ελλάδα εναλλασσόμενων εκθέσεων από σπουδαία δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

«Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την ιδιοκτησία των μαρμάρων. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την υφαρπαγή τους πριν από δύο αιώνες. Δεν μπορούμε να προδώσουμε την ακεραιότητα του μνημείου. Μπορούμε μόνο να την υπερασπιστούμε. Και να την αποκαταστήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

«Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αλλά τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα επανενωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης!» τόνισε με έμφαση ο υπουργός Πολιτισμού.

Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO κ. Κοϊχίρο Ματσούρα στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε προτεραιότητα του διεθνούς Οργανισμού τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και δήλωσε την διαθεσιμότητα της UNESCO να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, χαρακτήρισε πιο σημαντικό τον πολιτισμό από την οικονομία, λέγοντας ότι η Ελλάδα, ως εκ τούτου, είναι «πλούσια», και ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του μιλώντας στα Ελληνικά: «Συγχαίρω την Ελλάδα για το νέο μουσείο της Ακρόπολης» κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στους προσκεκλημένους από τους κ.κ. Παντερμαλή, Μάντη και μια ομάδα τριών νέων αρχαιολόγων την κ. Χαρμαλιά, την κ. Μπιζάνη και την κ. Βάκαλη.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει στάσεις στα ακόλουθα σημεία:

- Ράμπα (Ιερά των Κλιτύων),

- Τάμα (Ιερό του Ασκληπιού)

- Ανάγλυφο του Τηλεμάχου

- Ευρήματα από το Ασκληπιείο

- Πώρινο αέτωμα του Εκατομπέδου

- Αρχαϊκά (Μοσχοφόρο - Πεπλοφόρο, κόρη Αντίνωρα, παις του Κριτία)

- Καρυάτιδες

- Θωράκιο από την Αθηνά Νίκη και τέλος

- Την αίθουσα του Παρθενώνα