Weather - Καιρός

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Οι προτάσεις του ΠΣΑΠ

Με στόχο την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών κατέθεσε σήμερα τις προτάσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, στον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδη, στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή, στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο και στον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκα, Β. Μαρινάκη.

Ο ΠΣΑΠ προτείνει την αλλαγή του πλαισίου που καθορίζει τις ποινές που επιβάλλονται για την πρόκληση επεισοδίων και τη διαφοροποίηση του υφιστάμενου πειθαρχικού κώδικα, ώστε να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές, οι οποίες θα εκφράζουν και μια διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα.
Αφού αρχικά αναφέρει ότι ο ΠΣΑΠ «...έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχει στηλιτεύσει το φαινόμενο της βίας στα ελληνικά γήπεδα, το οποίο δυστυχώς ξεφεύγει πια από κάθε όριο και αποτελεί διαρκή απειλή όχι μόνο για το ποδόσφαιρό μας αλλά και για τις ζωές όλων όσοι το υπηρετούν και επιμένουν να το παρακολουθούν», στη συνέχεια απαριθμεί:
«1. Δεν αρκεί μόνο να τιμωρούνται οι ομάδες αλλά πρέπει, πρωτίστως, να επιβάλλονται ποινές στους ίδιους τους παραβάτες. Η απόφαση για αγώνες "κεκλεισμένων των θυρών" αποδεικνύεται ότι δεν λύνει το πρόβλημα. Η επιβολή πόιντ-σίστεμ στο ποδόσφαιρο θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματική. Όποτε υπάρχουν επεισόδια, η ομάδα που έχει την ευθύνη για την τέλεσή τους θα τιμωρείται με πόντους ποινής, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον χαρακτήρα των επεισοδίων, και μόλις συγκεντρωθούν 10 πόντοι ποινής θα υπάρχει αφαίρεση 1 ή 2 βαθμών από τις ομάδες και ανάλογα, θα ακολουθεί κλιμάκωση ως προς τους βαθμούς που θα αφαιρούνται. Αυτή η τιμωρία θα έχει πολύ πιο ουσιαστικό αντίκρισμα σε σχέση με το οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο.
2. Η εισβολή στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να αποτελεί ποινικό αδίκημα και να διώκεται ανάλογα, αλλά, ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό, είναι απαραίτητο να δοθεί βάσει κανονισμού η δυνατότητα στον διαιτητή να διακόπτει άμεσα και οριστικά το παιχνίδι που διευθύνει, εφόσον υπάρχει εισβολή οπαδού ή οπαδών εντός του αγωνιστικού χώρου και απειλείται η σωματική ακεραιότητα ποδοσφαιριστή ή ποδοσφαιριστών.
Παράλληλα, θα πρέπει να καλύπτονται από τον κανονισμό οι διαιτητές, ώστε μετά από 2 προειδοποιήσεις για ρίψη αντικειμένων, φωτοβολίδων, καπνογόνων, χρήση λέιζερ να μπορούν να διακόπτουν οριστικά το παιχνίδι.
3. Ουσιαστικής σημασίας είναι ο ρόλος των σεκιούριτι που αναλαμβάνουν υπηρεσία στα γήπεδα. Επιβάλλεται να υπάρχει πιστοποιημένη εκπαίδευσή τους και να έχουν συγκεκριμένα προσόντα και αποδεδειγμένες γνώσεις σε ό,τι έχει σχέση με τη διαχείριση εκτάκτων και έκρυθμων καταστάσεων στα γήπεδα. Ο ρόλος τους πρέπει, κατά βάση, να είναι προληπτικός και αποτρεπτικός, εφόσον στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολο να είναι κατασταλτικός. Στο σκέλος της καταστολής, η συνεργασία με την Αστυνομία είναι απαραίτητη, κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες και με την ανάθεση καθηκόντων σεκιούριτι σε άτομα που θα έχουν ελεγχθεί διεξοδικά, προτού αναλάβουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα γήπεδα.
4. Η ενεργοποίηση της Αστυνομίας στα γήπεδα είναι αναγκαία, αλλά, με όρους αμοιβαιότητας και σεβασμού όσων αναλαμβάνουν υπηρεσία στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η αμοιβή των ανδρών και γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. που θα είναι στα γήπεδα, πρέπει να διασφαλίζεται. Η δημιουργία ειδικής μονάδας που θα ασχολείται κατά κύριο λόγο με την τήρηση της τάξης στα γήπεδα, θα βοηθήσει, καθώς θα έχουν πλέον εξειδίκευση στο αντικείμενο. Μετά από τη σύστασή της θα πρέπει να εκτιμηθεί και η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται στα γήπεδα σκύλοι, ειδικά εκπαιδευμένοι από την ΕΛ.ΑΣ.
5. Πρέπει να προβλεφθεί η κατάργηση της ποινής μηδενισμού και αφαίρεσης βαθμών για την ομάδα που αποχωρεί από το τερέν, κατά τη διάρκεια αναμέτρησης, εφόσον έχει προηγηθεί, από οπαδό ή οπαδούς, επίθεση σε ποδοσφαιριστή μέλος της εντός του αγωνιστικού χώρου.
6. Στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στο χώρο των αποδυτηρίων, να επιτρέπεται να βρίσκονται μόνο οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές και αυτοί που θα δηλωθούν στο φύλλο αγώνος και σε καμία περίπτωση οι πρόεδροι και ιδιοκτήτες των ομάδων που αγωνίζονται.
7. Η άμεση ενεργοποίηση των διατάξεων του εν ισχύ αθλητικού νόμου για τις λέσχες φιλάθλων, την κάρτα φιλάθλου και την υλοποίηση των διατάξεων για τις κάμερες στα γήπεδα.
8. Κανένα παιχνίδι δεν θα ξεκινά αν δεν γίνεται 4 ώρες πριν από την έναρξή του συστηματική έρευνα από την Αστυνομία στους χώρους του και στις εξέδρες, ώστε να εντοπισθούν επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο έλεγχος των φιλάθλων κατά την προσέλευσή τους στο γήπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να επιτραπεί η είσοδός τους, ενώ η Αστυνομία πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα γίνονται μαζικές εισβολές στις εξέδρες από άτομα που δεν έχουν εισιτήρια και φυσικά δεν έχουν υποστεί κανενός είδους σωματικό έλεγχο προτού μπουν στο γήπεδο.
9. Η δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής στην οποία θα δίδονται πληροφορίες και στοιχεία για την παραβατική δραστηριότητα οπαδών στα γήπεδα. Σε αυτή τη γραμμή θα απαντούν στο τηλέφωνο ψυχολόγοι, αστυνομικοί και άτομα που έχουν εκπαιδευθεί στην επικοινωνία.
10. Η λύση της νομοθέτησης της προσφοράς κοινωνικής εργασίας από άτομα που έχουν δείξει παραβατική συμπεριφορά στα γήπεδα, επίσης, θα προσφέρει βοήθεια. Με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρουν στην κοινωνία και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο σύνολο μέσα από διαδικασίες που θα τους οδηγήσουν ακόμα και στον επαναπροσδιορισμό της ίδιας της ταυτότητάς τους.
11. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που σήμερα προσφέρει η τεχνολογία αλλά και το Διαδίκτυο θα προσφέρει πολλά, κυρίως ως προς την πρόληψη των επεισοδίων, καθώς η καλή πληροφόρηση και η σωστή ενημέρωση θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό, ώστε η Αστυνομία να αποτρέπει επεισόδια. Ως αποδεικτικά στοιχεία, που από ένα σημείο και έπειτα, θα βοηθούν ώστε να αποθαρρύνονται οι χούλιγκαν, επειδή γνωρίζουν ότι θα εντοπισθούν και θα συλληφθούν, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί το υλικό από κάμερες χεριού που θα χρησιμοποιούν αστυνομικοί με πολιτικά, οι οποίοι θα βρίσκονται στις εξέδρες. Η ταυτοποίηση των χούλιγκαν θα είναι πολύ πιο απλή στη συνέχεια».
Στο τέλος η ανακοίνωση αναφέρει: «Ουσιαστικά, όμως, τίποτα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν υπάρχει πραγματική βούληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας από την Πολιτεία, την Ομοσπονδία, την Λίγκα και τις ομάδες. Ο Π.Σ.Α.Π. δεν αντιμετωπίζεται μέχρι τώρα ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος στο θέμα της συζήτησης και της λήψης αποφάσεων για τη βία. Είναι καιρός, ωστόσο, να αναγνωρίσουν όλοι ότι ο Π.Σ.Α.Π. έχει τόσο την ευαισθησία όσο και τη γνώση αλλά και τη διάθεση, ώστε να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση».