Weather - Καιρός

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Μαύρη μαυρίλα για την οικονομία...

Προειδοποίησεις...
Η ελληνική κυβέρνηση κάνει μεν ενθαρρυντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών, εντούτοις, δεν θα επιτύχει τους στόχους που θέτει το μνημόνιο, προειδοποιεί η Goldman Sachs. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος εκτιμά ότι η παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι το πιθανότερο σενάριο, προσθέτοντας ότι το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να αποκλειστεί...
Ο δρόμος που έχει να διανύσει η Αθήνα είναι μακρύς, προειδοποιεί η Goldman Sachs καθώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να επιτύχει τους στόχους της για το έλλειμμα, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω επώδυνες μειώσεις δαπανών, καθώς σε ένα περιβάλλον μείωσης των εισοδημάτων και της κατανάλωσης των νοικοκυριών, τα έσοδα κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα των στόχων.
Η μείωση της κατανάλωσης αναδεικνύεται σε «αγκάθι» του προγράμματος λιτότητας. «Για μία οικονομία όπου σχεδόν το 75% του εθνικού ΑΕΠ κινείται από την ιδιωτική κατανάλωση, τέτοια συγκεντρωμένη κατάρρευση της καταναλωτικής ζήτησης δεν προϊδεάζει θετικά για τη μελλοντική ανάπτυξη», αναφέρει η Goldman. Μάλιστα, ο οίκος προβλέπει την αύξηση της ανεργίας στο 15% έως τα τέλη του 2011, κάτι που θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις για την κατανάλωση.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος αναμένει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8% φέτος και κατά 2,4% το 2011.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman, το 2010 θα κλείσει με έλλειμμα στο 8,4% του ΑΕΠ και χρέος στο 137,5%, ενώ απόκλιση σε σχέση με τους στόχους αναμένεται και για το 2011, με το έλλειμμα στο 7,6% και το χρέος στο 144,3%.
«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια τέτοια απόκλιση δεν είναι δραματική, αλλά παρόλα αυτά, εάν σημειωθεί θα ενισχύσει το προφίλ ρίσκου του όλου προγράμματος και θα αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη της αγοράς», εξηγούν οι αναλυτές.
Με την ύφεση να διαρκεί τουλάχιστον για όλο το 2011, το πρόβλημα των κατώτερων των εκτιμήσεων εσόδων εκτιμάται ότι θα συνεχίζει να βαραίνει την κυβέρνηση κατά τις αρχές του 2012, όταν προγραμματίζεται η επιστροφή της στις αγορές ομολόγων.
Με δεδομένο ότι στόχος της κυβέρνησης θα είναι να εκδώσει πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, ο οίκος προειδοποιεί ότι η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τα σημερινά επίπεδα των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων, στο 9%. Οι αναλυτές του αναμένουν βέβαια κάποια αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, αναλόγως με το βαθμό επιτυχίας του προγράμματος, ωστόσο, εκτιμούν ότι αυτό δεν θα πέσει στα επίπεδα του 5,5-6% που προβλέπει το μνημόνιο.
Συνεπώς, η Goldman καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι η παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ και την ΕΕ, με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να μην αποκλείεται, έστω και εάν δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο.