Το χρονικό των «ενώσεων» και τα νομοθετικά κενά
Η διάταξη του νόμου που επιτρέπει τις συγχωνεύσεις και στην οποία «πατάει» ο Θωμάς Μητρόπουλος στην περίπτωση της απορρόφησης του Ηλυσιακού από το Αιγάλεω, κάποιες φορές έχει λειτουργήσει θετικά και κάποιες άλλες όχι. Ενα θετικό αποτέλεσμα ήταν η συγχώνευση του Ατρομήτου με τη Χαλκηδόνα, που έφερε την ομάδα του Περιστερίου έπειτα από πολλά χρόνια στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία.
Ωστόσο, τα κενά και τα «παράθυρα» στη συγκεκριμένη διάταξη ήταν αυτά που βοήθησαν στο πρωτοφανές φαινόμενο που παρακολουθήσαμε στα προπέρσινα πρωταθλήματα, όπου υπήρχε Ολυμπιακός Βόλου που αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική και Ολυμπιακός Βόλου που αγωνιζόταν στη Γ΄ Εθνική!
Ο Ολυμπιακός Βόλου της Β΄ Εθνικής συγχωνεύτηκε με την Κασσάνδρα, που είχε έδρα τη Χαλκιδική και αγωνιζόταν ήδη στην κατηγορία. Ο Ολυμπιακός Βόλου που αγωνιζόταν στη Γ΄ Εθνική ήταν το ερασιτεχνικό σωματείο που αντιδρούσε στη συγχώνευση. Οι δύο… Ολυμπιακοί Βόλου έγιναν πέρσι και πάλι ένας…
Τι εκ των πραγμάτων φαίνεται να μην έχει προβλέψει ο νομοθέτης;
Το πρώτο είναι ότι δεν βάζει γεωγραφικό περιορισμό στις συγχωνεύσεις... Μπορεί δηλαδή μια ομάδα από την Κρήτη να συγχωνευτεί με μία ομάδα από τον Εβρο. Ή μια ομάδα από την Τρίπολη με μια από την Καλαμάτα! Και παει λέγοντας...
Το δεύτερο είναι ότι δεν εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων πλευρών ώστε να γίνει η συγχώνευση. Το παράδειγμα του ερασιτέχνη Ηλυσιακού και του Ολυμπιακού Βόλου, που βάσει νόμου έχουν το 10% των μετοχών της ΠΑΕ, είναι χαρακτηριστικό.
Και γι’ αυτό ζητήθηκε από το υφυπουργείο Αθλητισμού να περάσει μια διάταξη με αναδρομική ισχύ, που να λέει ότι θα πρέπει η συγχώνευση να προχωρεί μόνο με τη συγκατάθεση του 91% των μετόχων…Κι αυτό έγινε.
ΗΑΟ Αιγάλεω!
Πριν από λίγο καιρό, στη δημόσια σφαίρα, με αφορμή γεγονότα που αφορούσαν την πολιτική ζωή του τόπου, τέθηκε το διόλου ρητορικό ερώτημα - προβληματισμός που αφορούσε στο κατά πόσο το νόμιμο ή νομότυπο είναι πάντα και ηθικό.
Η υπόθεση της επιχειρούμενης «συγχώνευσης - απορρόφησης» του Ηλυσιακού με το Αιγάλεω είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που εμπίπτει στον παραπάνω προβληματισμό, αφού έχει να κάνει με τους νόμους, τα κενά που έχουν και τα «παράθυρα» που εξ αυτών δημιουργούνται, με αποτέλεσμα να δίνουν τη δυνατότητα νομιμοφανών κινήσεων, η ηθική των οποίων δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.
Η συγκεκριμένη υπόθεση εκτός από τη Βουλή και τη FIFA έφτασε και στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Ολα άρχισαν την πρώτη ημέρα του περασμένου Ιουνίου. Εκείνη την Κυριακή, κατόπιν συνδυασμών αποτελεσμάτων, το Αιγάλεω μαζί με το Χαϊδάρι καλούνταν βάσει της τελικής βαθμολογίας της Β΄ Εθνικής ν' ακολουθήσουν τον από καιρό υποβιβασμένο Αγιο Δημήτριο στη Γ΄ Εθνική. Πολλοί ήταν αυτοί που αυτομάτως έκαναν το συνειρμό: «Επεσαν οι ομάδες του Θωμά»!
Ο άλλοτε παντοδύναμος παράγοντας του ποδοσφαιρικού παρασκηνίου, Θωμάς Μητρόπουλος που… «μεγαλούργησε» την περίοδο 1997 - 2001, είδε την ομάδα που διοικούσε (το Αιγάλεω) και μια ακόμη που του ήταν ιδιαίτερα συμπαθής (το Χαϊδάρι) να υποβιβάζονται.
Το σοκ ήταν πιο ισχυρό για το Αιγάλεω, που σε δύο σεζόν έχασε δύο κατηγορίες. Η «ομάδα - μοντέλο» που πριν από λίγα χρόνια εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέσω πρωταθλήματος, για έξι σεζόν αγωνιζόταν στην Α΄ Εθνική και προστατευόταν (sic) με μαεστρία από τον Θωμά, απώλεσε σ' ένα χρόνο όλα της τα χαρακτηριστικά, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Θάνος Μπλούνας… Ανθρωποι του περιβάλλοντός του περιγράφουν την κατάστασή του μετά τον υποβιβασμό: «Κάπνιζε διαρκώς, δεν έτρωγε τίποτα. Δεν μιλιόταν…».
Το κύρος του στην ποδοσφαιρική πιάτσα έχει πληγεί. Ο άλλοτε «άρχων του παρασκηνίου» δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν μπόρεσε να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία και αποφάσισε, λειτουργώντας πεισματικά, να την κρατήσει με πλάγιο τρόπο που όμως φαίνεται να είναι νόμιμος. Πληροφορήθηκε ότι οι ιδιοκτήτες του Ηλυσιακού, που βρισκόταν στη Β΄ Εθνική, έψαχναν αγοραστή και αποφάσισε να τον αγοράσει ώστε το… Αιγάλεω να μην υποβιβαστεί. Πώς θα συνέβαινε αυτό; Mέσω της συγχώνευσης. Ο νόμος υπήρχε από το 2002 και κάποιοι τον είχαν ήδη εφαρμόσει, όπως είδαμε παραπάνω.
Ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλος, πρόσθεσε στον αθλητικό νόμο το άρθρο 76 που έχει τίτλο «Συγχωνεύσεις Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών». Η διάταξη αυτή που βασίζεται στον ισχύοντα νόμο για τις υπόλοιπες ανώνυμες εταιρείες είναι ελκυστική, αφού προβλέπει ότι «η ομάδα που προκύπτει μετά τη συγχώνευση εντάσσεται αυτοδικαίως στην ανώτερη αγωνιστική κατηγορία, στην οποία έχει αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής μία τουλάχιστον από τις συγχωνευόμενες ομάδες».
Ομάδα χωρίς σήμα
Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή: Τον περασμένο Ιούλιο ο Θ. Μητρόπουλος αγοράζει από τον Γ. Χριστοβασίλη (που με τη σειρά του αγόρασε τον ΠΑΣ Γιάννινα) το 83% των μετοχών, δαπανώντας περίπου 700 χιλιάδες ευρώ. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό υπάρχει διάταξη που αναφέρει ότι ο αγοραστής δεσμεύεται πως μέχρι τις 31 Οκτωβρίου δεν θα αλλάξει η επωνυμία της ομάδας. Οι διαδικασίες συγχώνευσης αρχίζουν αλλά με την έναρξη του πρωταθλήματος δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να γίνουν διάφορα ευτράπελα και κωμικοτραγικά γεγονότα. Από την πρώτη αγωνιστική ο Ηλυσιακός αγωνίζεται χωρίς σήμα, κάτι που απαγορεύεται από το άρθρο 66 του αθλητικού νόμου, όσο και από το άρθρο 14 του ΚΑΠ. Γι' αυτόν το λόγο την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που θα πρέπει να εγκρίνει τη συγχώνευση όταν κατατεθούν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (η διαδικασία βρίσκεται τώρα στο υπουργείο Εμπορίου), «επέβαλε πρόστιμο στην ΠΑΕ Ηλυσιακός 60.000 ευρώ, γιατί δεν χρησιμοποιεί ως σήμα (στη φανέλα) το έμβλημα του Ιδρυτικού Αθλητικού Σωματείου».
Το δεύτερο… παρατράγουδο ήταν η αλλαγή των χρωμάτων της ομάδας, παρότι η συγχώνευση δεν έχει ολοκληρωθεί. Αρχικά η κιτρινόμαυρη εμφάνιση του Ηλυσιακού που ιδρύθηκε το 1927 και πλέον κινδυνεύει να αφανιστεί, έγινε μαύρη και τώρα έπειτα από 11 αγωνιστικές έχει γίνει κυανόλευκη. Οπως τα χρώματα του Αιγάλεω. Το πραγματικό Αιγάλεω που αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική έχει επίσης αλλάξει χρώματα. Από κυανόλευκα φοράει ροζ!
Το τρίτο είναι η αλλαγή γηπέδου. Ο Ηλυσιακός αγωνίστηκε για ένα παιχνίδι στη φυσική του έδρα, που είναι το γήπεδο του Ζωγράφου. Εν συνεχεία, φιλοξενήθηκε στο Ελληνικό και στην Ηλιούπολη, για να καταλήξει στο γήπεδο του Αιγάλεω. Στην υπόθεση αλλαγής έδρας υπάρχει ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το γήπεδο του Ηλυσιακού είναι ακατάλληλο, η γνησιότητα του όμως αμφισβητείται…Ο διακριτικός τίτλος της νέας ομάδας θα είναι ΗΑΟ Αιγάλεω. Για τον κόσμο του Ηλυσιακού και όσους διαμαρτύρονται, πρόκειται για τερατογένεση.
Στην περίπτωση του Αστέρα Τρίπολης και της Καλαμάτας κάποια από τα παραπάνω βρίσκουν αναφορά, τα περισσότερα όμως (φανέλα, έμβλημα κλπ) ΟΧΙ!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...