Weather - Καιρός

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ερχεται η ώρα του ...λογαριασμού!

Από σήμερα και για περίπου έναν μήνα, το οικονομικό επιτελείο θα γράφει και θα σβήνει τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, επιχειρώντας στην πραγματικότητα να... τετραγωνίσει τον κύκλο, δηλαδή να αποφύγει την επιβάρυνση των ασθενεστέρων - εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι προτεινόμενες περικοπές αφορούν κυρίως μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Το πρώτο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας έκλεισε πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - κι αυτό, αν μη τι άλλο, φανερώνει την έντονη ανησυχία (και) των δανειστών για την κατάληξη της διαβούλευσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς, όπως είχαν διαμηνύσει, στην περίπτωση που υπήρχε αδιέξοδο, αυτό θα οδηγούσε τη συνολική διαπραγμάτευση σε εμπλοκή.

Πάντως, η εξίσωση που καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών (σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και με τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη, αφού επί της ουσίας καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή, έτσι ώστε αφενός να αποφευχθούν οι οριζόντιες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αφετέρου να απορροφηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι επιπτώσεις των περικοπών αυτών στην όποια δυναμική ανάκαμψης.

Που θα πέσει ψαλίδι
Μια ματιά στον κατάλογο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στα κόμματα δείχνει γλαφυρά το τι έρχεται τους επόμενους μήνες: από το ψαλίδι στα κοινωνικά επιδόματα υπολογίζεται ότι πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ - και αυτό θα γίνει με δραστικές περικοπές ή και με κατάργηση επιδομάτων, τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες από τους σημερινούς δικαιούχους. Από το νέο μαχαίρι στις συντάξεις προσδοκώνται τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 1 δισ. μπορεί να προέλθει από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (αν και εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις απ’ όλα τα κόμματα), 400 εκατ. από το πλαφόν των 2.300 ευρώ στο ύψος όλων των κύριων συντάξεων, 400 εκατ. από το ψαλίδι πάνω από τα 1.400 ευρώ (με τις περικοπές να ξεκινούν από το πρώτο ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο), 550 με 600 εκατ. ευρώ από το νέο ψαλίδι στο εφάπαξ και 300 εκατ. ευρώ από το ψαλίδι στις συντάξεις του ΟΓΑ (κάτι για το οποίο έχει ήδη θέσει βέτο η ΔΗΜΑΡ). Σε περίπου 3 δισ. ευρώ εκτιμάται το δημοσιονομικό όφελος από τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, μέσω των μισθολογικών περικοπών στις ΔΕΚΟ (δηλαδή την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου, την περαιτέρω μείωση του προσωπικού και το κλείσιμο φορέων και οργανισμών).

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα ταμειακά διαθέσιμα
Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση για τα 11,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα (όπερ σημαίνει ότι επόμενη δόση δεν θα εκταμιευθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο), το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα σχεδόν άδεια δημόσια ταμεία.
Ανάσες μπορούν να δώσουν καταρχήν τα περίπου 3 δισ. ευρώ από τον ενδιάμεσο λογαριασμό, απ’ όπου περνά η βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ειλημμένη είναι η απόφαση και για περισσότερες ή μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, έτσι ώστε να καλυφθούν τόσο οι λήξεις των 2,6 δισ. ευρώ όσο και το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ (αφού, παρά τις υποσχέσεις Γιούνκερ για τακτοποίηση του προβλήματος, δεν βρέθηκε άλλη λύση, όπως για παράδειγμα η εξόφληση μέσω του EFSF).
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την επόμενη δόση παγώνουν οι πληρωμές του δημοσίου (πλην μισθών και συντάξεων), όπως επίσης και οι επιστροφές φόρου. Ακόμη κι έτσι, σοκ προκαλούν τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έναντι ιδιωτών, καθώς ξεπέρασαν τα 6,6 δισ. ευρώ, έχοντας φουσκώσει κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου (κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι το δημόσιο έχει κηρύξει προ πολλού στάση πληρωμών). Μάλιστα, από το ποσό αυτό τα 2,982 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που φανερώνει και την κατάστασή τους...

Γερμανικά «πυροτεχνήματα»
Αίσθηση προκαλεί, την ίδια ώρα, συνέντευξη του γερμανού υπουργού Μεταφορών, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, εφόσον το ΔΝΤ (και μετά η Γερμανία) διακόψει τη χρηματοδότηση: “Φυσικά και η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ. Αν και πρέπει να το πούμε: δεν είναι αυτή η λύση όλων των προβλημάτων... Αν το ΔΝΤ δεν είναι πλέον πρόθυμο να πληρώσει -και αυτό θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες-, προσωπικά πιστεύω ότι η Γερμανία δεν πρέπει να χορηγήσει άλλα χρήματα. Τότε, δεν θα μείνει άλλη λύση για την Ελλάδα από το να εγκαταλείψει το ευρώ” δήλωσε ο Πέτερ Ραμσάουερ στη γερμανική τηλεόραση, προσθέτοντας ακόμη μία φωνή από το Βερολίνο υπέρ της εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.


ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ Αναλαμβάνει την ευθύνη


Ο κύβος ερρίφθη. Με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη εξειδίκευση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και εν συνεχεία στην ανακοίνωσή τους μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Η επαναδιαπραγμάτευση θα ακολουθήσει. Οι τρεις αρχηγοί δεσμεύτηκαν η πλάστιγγα των μέτρων να γείρει υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και οι κόκκινες γραμμές μπήκαν στη μη περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ και εν γένει των χαμηλοσυνταξιούχων. Κι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει την ικανοποίηση του πρωθυπουργού για το αποτέλεσμα της συζήτησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος διαφωνεί, χωρίς ωστόσο να τα... σπάσει. Η εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά εξάλλου δεν άφηνε πολλά περιθώρια για νέες παρεξηγήσεις. “Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγησή μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση, θα μπαίναμε στην απομόνωση και σε κλειστές πόρτες” είπε ο κ. Σαμαράς στην έναρξη της χθεσινής σύσκεψης με τους Ευάγγελο Βενιζέλος και Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία σφραγίστηκε από την εμφανή απόσταση που πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ίδιος είχε προτείνει τα μέτρα να ληφθούν σε δύο δόσεις. Όσο για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στην προστασία των ασθενέστερων ομάδων, ενώ δέχτηκε το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο πρωθυπουργός. Όλοι μαζί οι αρχηγοί είδαν ανά κεφάλαιο όλα τα μέτρα -χωρίς να μπουν σε κωδικούς- και συμφώνησαν σε ένα καταρχήν περίγραμμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι “κλείδωσαν” τα περισσότερα μέτρα, ενώ έμειναν και αρκετά προς διερεύνηση.

Το επεισόδιο
Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις Βενιζέλου - Στουρνάρα ήταν ο καβγάς που ξέσπασε ανάμεσα στους δύο άνδρες. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με φραστική επίθεση του κ. Βενιζέλου εναντίον του υπουργού Οικονομικών με πολιτικά χαρακτηριστικά γύρω από θέματα οικονομίας, με φράσεις του τύπου “τι είναι αυτά που κάθεσαι και λες;” και κατέληξε σε προσωπική αντιδικία. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν άφησε το επεισόδιο να εξελιχθεί λέγοντας: “Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση. Η χώρα κινδυνεύει, σας παρακαλώ σταματήστε”.

Άκουσαν σιωπηροί
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς “ήταν σαφής στην εισήγησή του. Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον Μπαρόζο, την τρόικα και τον Ρομπάι. Η υπόθεση είναι πεντακάθαρη. Προτιμά την απόφαση με τις θετικές συνέπειές της, δηλαδή παραμονή στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσει διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους μας, που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους. Η απόφαση αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας”.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πυροδότησε το κλίμα εντός του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά κατέδειξε εμφανώς ότι διαφωνεί με την τακτική Σαμαρά. Επί της ουσίας ο κ. Βενιζέλος ήθελε να δείξει ότι το κύριο βάρος της λήψης των μέτρων πέφτει στους ώμους της ΝΔ και όχι του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνάντηση δήλωσε, από την Ιπποκράτους αυτή τη φορά: “Όλες αυτές τις ημέρες έκανα μεγάλη προσπάθεια να πείσω ότι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα είναι να τεθεί τώρα στους εταίρους μας, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό θα επέτρεπε να αποφύγουμε ένα νέο κύμα σημαντικών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, που είναι τα περίπου 6 από τα 11,5 δισ. ευρώ. Ένα νέο κύμα περικοπών που θα βαθύνει, δυστυχώς, ακόμα περισσότερο την ύφεση, ελπίζουμε προσωρινά, αλλά θα καταστήσει υφεσιακά έτη και το 2013 και το 2014” δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και έριξε στον πρωθυπουργό όλο το βάρος της ευθύνης. “Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επομένων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η ΝΔ”.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να σχολιάσει δηκτικά τις διαρροές που προηγήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου περί... ανευθυνότητάς του. “Ήδη έγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε γνωστές εξυπνάδες, για μειωμένη υπευθυνότητα. Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο. Είναι προσβολή απέναντι στα βάρη που σήκωσε και σηκώνει το κόμμα μας και εγώ προσωπικά” είπε δημόσια.

Αποδέσμευση
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αρκέστηκε στην εξασφάλιση εκ μέρους όλων των αρχηγών ότι δεν θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς στους αδύναμους. “Σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο αποτελεί κοινή επιλογή μας είναι να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία”. Ο κ. Κουβέλης αποδέχθηκε ότι τα μέτρα θα προηγηθούν της όποιας επαναδιαπραγμάτευσης. “Η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικας περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τη συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου” κατέληξε.
Τελευταίος από το Μέγαρο Μαξίμου αναχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πού θα πέσει το τσεκούρι των μέτρων. “Δεν μπορώ να σας πω. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Θα προσπαθήσουμε το πακέτο αυτό να έχει τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις”.

Περιοδεία σε Βερολίνο και Παρίσι
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προς το τέλος του Αυγούστου. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά συντονισμένα προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μέτρων και της προετοιμασίας για την επαναδιαπραγμάτευση. Μέχρι την Τρίτη αναμένονται άλλες δύο συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για τις αποκρατικοποιήσεις και το νομοθετικό έργο. Ο πρωθυπουργός στις 24 Αυγούστου αναμένεται να συναντήσει στο Βερολίνο την Άγκελα Μέρκελ και στις 25 στο Παρίσι τον Φρανσουά Ολάντ.


ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ «Παιχνίδι εντυπώσεων»

Σε ένα “παιχνίδι εντυπώσεων, γύρω από τον πολιτικό και κομματικό επιμερισμό του κόστους της λήψης των νέων μέτρων”, εντάσσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη χθεσινή σύσκεψη Σαμαρά, Κουβέλη και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται, χωρίς καμία παρέκκλιση, στη βάση των δεσμεύσεων του Αντώνη Σαμαρά προς τους ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με τις οποίες: “Το μνημόνιο είναι ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης και δεσμευόμαστε και συμφωνούμε απολύτως, όχι μόνο στους στόχους αλλά και σε όλες τις βασικές πολιτικές”. Η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως εδώ και ενάμιση μήνα η κυβέρνηση πορεύεται δίχως σχέδιο, δίχως στρατηγική, με μόνο οδηγό το μνημόνιο και το να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν τους ανθρώπους της τρόικας. “Δυστυχώς για τη χώρα, κάθε επιλογή της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη”, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το απόγευμα. Αυτές οι εξελίξεις, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, φανερώνουν πλέον σε όλους πως η μόνη στρατηγική που μπορεί να σώσει την οικονομία από την πλήρη διάλυση και την κοινωνία από μια ανθρωπιστική κρίση είναι αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση του μνημονίου και την αντικατάστασή του από ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και προστασίας της κοινωνίας. Για τις χθεσινές διαφοροποιήσεις, κυρίως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί και πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να φανεί ως ο πιο “αντιμνημονιακός” από τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο αρχιτέκτονας του δεύτερου μνημονίου.

ΑΝΕΛ
Για το κόμμα του Πάνου Καμμένου και η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσε μία άνευ ουσίας διαδικασία, ενταγμένη στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να αποφύγει την αγανάκτηση του κόσμου για τα νέα, προαποφασισμένα, μέτρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστο Ζώη, η χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών ήταν μία ακόμα παράσταση για τρεις ρόλους, με τον Φώτη Κουβέλη σε αυτόν του “κοινωνιστή”, τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε αυτόν του “ανένδοτου” και τον Αντώνη Σαμαρά σε απόλυτη διάσταση από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. “Καλούμε τη συγκυβέρνηση των προθύμων να αφήσει το πινγκ πονγκ μετακύλισης ευθυνών και να απαντήσει με σαφήνεια: προχωράει στην καταιγίδα εισπράξεων και περικοπών σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικας, ή έχει να προτείνει κάτι άλλο;” σημείωσε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

ΚΚΕ
Σύμφωνα με τον Περισσό, η λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος κι αν την κάνει, με όποιον τρόπο κι αν την κάνει, ένα αποτέλεσμα έχει για τον λαό, την εφαρμογή “βάρβαρων μέτρων και νέων μνημονίων”. Από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη χθεσινή σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, επισημαίνουν πως είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να ξεμπερδέψει με τα διλήμματα και τους εκβιασμούς που καλλιεργούν τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τα νέα μέτρα, από τον Περισσό υποστηρίζουν πως αυτό που αναζητά η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας είναι ο τρόπος για την “καλύτερη σφαγή” του λαού με στόχο την επιτάχυνση του σχεδίου εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.


ΚΡ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ Το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με Ελλάδα
Το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσε στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το τραπέζι”. Μάλιστα επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν παγώσει εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, σημειώνοντας τη βελτίωση στην είσπραξη των φόρων από τα πλουσιότερα εισοδηματικά στρώματα.
Αναφερόμενη στην Ισπανία η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί σχετικά με τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, ώστε να ξεπεραστούν οι αμφιβολίες που υπάρχουν για το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών της χώρας. Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ το δάνειο των 100 δισ. ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, όταν δημιουργηθεί μία κοινή εποπτική αρχή. Μέχρι τότε, πρόσθεσε, το δάνειο θα επιβαρύνει το χρέος της Ισπανίας δημιουργώντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του.